Elárverezik a Sassoon-kódexet, a világ legrégebbi ószövetségi Szentírását

Becslések szerint akár 18 milliárd forintot is adhat érte az új tulajdonos, ebben az esetben ez lesz a valaha legdrágábban elárverezett kézirat.

Elárverezése előtt Tel-Avivban, a korábbi Diaszpóra Múzeumban, jelenlegi nevén a Zsidó Nép Múzeumában (ANU) állították ki a Sassoon-kódexet, a világ jelenleg ismert legrégebbi héber nyelvű, csaknem a teljes ószövetségi szöveget tartalmazó, kézzel írt Bibliáját.

A kódexet március 23-tól egy héten át lehetett megtekinteni. A kéziratot májusban elárverezi New Yorkban a Sotheby’s aukciósház. A kódexet előző tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról nevezték el, aki 1929-ben szerezte meg magángyűjteménye, a világ legnagyobb huszadik századi judaisztikai és hebraisztikai kollekciója számára, írja a jpost.com.

A Sotheby’s közlése szerint a jelenlegi tulajdonos, Jacqui Safra műgyűjtő a közelmúltban elvégeztette a műtárgy szénizotópos kormeghatározását, amely megerősítette, hogy régebbi az Aleppó kódexnél és a Leningrádi kódexnél, a két másik hasonló, jelentős korai héber Bibliánál.

A kódexet a tudományos vizsgálatok alapján a 9. század végén vagy a 10. század elején írták, és az ószövetségi Szentírás csaknem a teljes szövegét tartalmazza. A valaha talált legrégebbi bibliai szövegeket 1947-ben, a Holt-tenger melletti Kumránban fedezték fel, és a Kr. e. 3-1. században készültek.

A Sassoon-kódexet Londonból szállították Tel-Avivba, és a továbbiakban Dallasban és Los Angelesben is bemutatják majd a nagyközönségnek. Végül májusban New Yorkba, a Sotheby’s aukciósházba szállítják.

Az aukciósház becslései szerint akár 50 millió dollárt (18 milliárd forint) is adhatnak a kódexért, ebben az esetben ez lesz a valaha legdrágábban elárverezett kézirat. Az eddigi rekordtartó az amerikai alkotmány első kiadású példánya, amelyet a Sotheby’s Kenneth Griffin amerikai milliárdosnak adott el 2021-ben, 43 millió dollárért.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp