Emléktáblát avattak Konrád György tiszteletére Pasaréten

Ma lenne 90 éves a Kossuth-díjas író.
Az emléktáblát – Konrád György születésének 90. évfordulóján – a Torockó utca 2. szám alatt található háznál helyezték el, ahol az író élt.

Karácsony Gergely főpolgármester az ünnepségen arról beszélt, hogy a nagy magyar író, Konrád György igazságát a múló idő szélvihara is alig rezzenti: “még mindig igaza van, sőt talán egyre inkább igaza lesz”.

Úgy fogalmazott: “abban biztosan igaza van még mindig, hogy bátornak lenni a legjobban passzol az emberhez”, hozzátéve, félni időpocsékolás, a szabadságot félteni viszont a bátorság maga.

Konrád Györgynek még mindig igaza van abban, hogy a civilizált embernek ugyanúgy szüksége van a saját világnézetére, ahogy a saját nevére, fogkeféjére. Akinek nincs, az szegény, akibe pedig “belediktálják, belemanipulálják ezt a világnézetet (…), az a legszegényebb” – mondta.

Fotó: MTI

Karácsony Gergely kijelentette: Konrád Györgynek abban van leginkább igaza még mindig, hogy nekünk, kelet-közép-európaiaknak hosszútávfutóknak kell lennünk. Be kell vallanunk, hogy az ideáihoz és eszméihez, ami a túlélt történelem tapasztalatából levont “emberségakaraton” és szabadságvágyon nyugszik, sokkal közelebb nem jutottunk azóta sem, hogy ő elment – mondta a főpolgármester.

Az író gondolatait idézve Karácsony Gergely azzal zárta a beszédét, hogy Konrád György “megmintázta a város szellemét, és egyike volt azoknak, akik bevitték ezt a várost a halhatatlanságba”.

Fotó: MTI
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp