Így panaszkodik a paradicsom – Izraeli kutatók rögzítették a növények hangját

A világon először a Tel-Avivi Egyetem tudósainak sikerült felvenniük a növények „beszédét”.

Már jó ideje ismert, hogy a növények kommunikálnak egymással, de izraeli tudósok most azt állítják, hogy azonosították ezeket a „szavakat”, és megállapították, hogy a különböző fajok különböző „nyelveken” beszélnek, derül ki a Cell című tekintélyes tudományos folyóiratban csütörtökön megjelent úttörő tanulmányból.

A kutatók azt már tudják, hogy a növények különféle módokon kommunikálnak, amikor stressz éri őket. Fizikailag megváltozhatnak (hervadással vagy a levelek színének megváltoztatásával), kesernyés ízűvé válhatnak (a növényevők elriasztására), vagy szagokat (illékony szerves vegyületeket) bocsátanak ki, hogy jelezzék a család többi tagjának, hogy támadás alatt állnak, például rovarok által. Egy nemrégiben készült tanulmány azt is kimutatta, hogy a növények képesek reagálni a hangokra, például úgy, hogy növelik a nektárjuk cukorkoncentrációját, hogy ezzel csalogassák a közelben lármázó beporzókat.

A Tel-Avivi Egyetem kutatói szerint azonban az új tanulmány az első alkalom, hogy a stresszhelyzetben lévő növények levegőben terjedő hangjait távolról rögzítették és osztályozták. Kiderült, hogy a növények kattogásokban „beszélnek”, amelyek kicsit úgy hangzanak, mint a pattogatott kukorica pukkanása. A hangok az emberi beszédhez hasonló hangerővel, de magas frekvencián, az emberi hallótávolságon kívülről jönnek.

Lilach Hadani professzor, az egyetem Növénytudományi és Élelmiszerbiztonsági Karának munkatársa, a tanulmány társvezetője hangsúlyozta: „Egy nagyon régi tudományos vitát oldottunk meg. Bebizonyítottuk, hogy a növények valóban hangokat bocsátanak ki!”

„Eredményeink arra utalnak, hogy a körülöttünk lévő világ tele van növényi hangokkal, és ezek a hangok információkat tartalmaznak, például vízhiányról vagy sérülésekről. Feltételezzük, hogy a természetben a növények által kibocsátott hangokat a közelben lévő élőlények, például denevérek, rágcsálók, különböző rovarok és esetleg más növények is érzékelik, amelyek képesek meghallani a magas frekvenciákat, és értelmezni a releváns információkat” – tette hozzá.

„Úgy véljük, hogy az ember is hasznosíthatja ezeket az információkat, ha megfelelő eszközökkel rendelkezik, például olyan érzékelőkkel, amelyek jelzik a termesztőknek, ha a növényeknek öntözésre van szükségük. Úgy tűnik, egy idilli virágmező elég zajos hely tud lenni. Csak mi nem halljuk a hangokat.”

A kutatócsoport olyan paradicsom- és dohánynövények által kibocsátott ultrahangokat rögzített, amelyek nem kaptak vizet, vagy szárát elvágták, valamint kontrollcsoportként olyanokét, amelyeket békén hagytak.

Mit mond a kaktusz?

Az ultrahangos hangok frekvenciája 20 és 150 kHz között van, ami az emberi hallás határértéke felett található. Az ilyen frekvenciákon történő vizsgálat ötlete az evolúciós tudományokból érkező Hadani és a kutatás másik társvezetője, Joszi Jovel professzor együttműködéséből született. Jovel, aki az Idegtudományi Iskola vezetője, valamint a Zoológiai Iskola és a Steinhardt Természettudományi Múzeum oktatója, a denevérek hangjait rögzítette, amelyek szintén ebben a frekvenciatartományban találhatók.

A növények hangját egy csendes akusztikus kamrában és egy zajos üvegházban is rögzítették. A növények élettani változásait is megfigyelték. „A stresszmentes növények átlagosan kevesebb mint egy hangot adtak ki óránként, míg a stresszes helyzetben lévők, mind a kiszáradt, mind a sérült növények óránként több tucatnyi hangot adtak ki.”

A paradicsompalánták például nagyon kevés zajt adtak ki, amikor megöntözték őket, de az ezt követő négy-öt napban a hangok száma megnőtt, majd csökkent, ahogy a növények kiszáradtak. Felvételeket készítettek a dohánymozaikvírussal fertőzött paradicsomnövényekből származó hangokról is.

Az eredmények további tesztelése érdekében a csapat további növényfajok kisebb felmérését végezte el, és sikeresen rögzítette a búza, a kukorica, a Cabernet Sauvignon szőlő, a szemölcskaktuszok és az árvacsalán hangjait.

„Azért arra számítunk, hogy sok növény bocsát ki hangokat, de a hangok jellemzőinek sokféleségét még nem kutattuk” – írják a tanulmányban.

A kutatók elmélete szerint a hangok – legalábbis részben – a szárban lévő kavitációhoz kapcsolódhatnak. Amikor egy növény stressznek van kitéve, légbuborékok képződhetnek, kitágulhatnak és összeeshetnek a xilémben, az apró csövek komplexumában, amely a vizet és az oldható anyagokat szállítja a gyökerekből a szárba és a levelekbe. A jelenség által okozott rezgéseket – a hangokkal ellentétben – a múltban érzékelőkkel is rögzítették.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az eredmények a precíziós mezőgazdaságban, például a víz és a betegségek nyomon követésében is felhasználhatók, különösen mivel az éghajlatváltozás egyre több aszályt okoz, ami veszélyezteti az ökoszisztémákat és az élelmiszerbiztonságot.

Lilach Hadani és Joszi Jovel, a Tel-Avivi Egyetem kutatói

A kutatók azt az elképzelést is felvetették, hogy más élőlények is képesek lehetnek „hallani” a hangokat és reagálni rájuk. „Az általunk rögzített, 20 és 100 kHz közötti ultrahangtartományba eső növényi kibocsátásokat hallásérzékenységük miatt három-öt méteres távolságból számos emlős és rovar, például egerek és molylepkék is érzékelhetik” – olvasható a tanulmányban.

„Megmutattuk, hogy a növényi hangok hatékonyan osztályozhatók gépi tanulási algoritmusokkal. Így azt gondoljuk, hogy más élőlények is kifejlődhettek arra, hogy ezeket a hangokat is értelmezzék, és reagáljanak rájuk.”

„Ezek az eredmények megváltoztathatják a növényvilágról való gondolkodásunkat, amelyet eddig szinte némának tekintettünk”

– zárul a tanulmány.

A Times of Israel című lapnak nyilatkozva Hadani elmondta, hogy a hangok lehetnek egyszerűen a fiziológiai folyamatok mellékhatásai vagy a kommunikáció egy formája. A tudósok már tudják, hogy egy veszélyeztetett növény illékony szerves vegyületek kibocsátásával segíthet más növényeknek felkészülni a közölt veszélyre. Talán egy növény hangjai is hasonló hatást fejthetnek ki – feltételezte Hadani, hozzátéve, hogy a hangok kibocsátása gyorsabb lehet, mint a szerves vegyületeké.

„A hangok információt tartalmaznak. Megtudhatjuk a növény állapotát, így mások is megtudhatják. A kérdés az, hogy ki és mire használja fel ezt az információt.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp