Indonézia ki akarta zárni az izraeli válogatottat, elvették tőle az U20-as foci-vb rendezési jogát

A világ legnépesebb muszlim országa ezzel az indulás jogát is elvesztette és további szankciókra is számíthat Izrael-ellenessége miatt.

Amikor tavaly az izraeli U19-es válogatott bejutott a korosztályos Európa-bajnokság elődöntőjébe már bizonyossá vált, hogy az ország történetében először részt vehet a csapat az idei U20-as labdarúgó-világbajnokságon. A bökkenő csupán annyi volt, hogy az U20-as vébé rendezési jogát már korábban elnyerte Indonézia, amely országnak nincs diplomáciai kapcsolata Izraellel, a területéről az izraeli állampolgárok ugyan nincsenek kitiltva, de vízumot sem igazán szoktak kapnia belépéshez.

Izrael-Anglia mérkőzés a 2022-es U19-es Európa-bajnokság döntőjében (Fotó: FIFA)

A nemzetközi labdarúgó-szövetség, a FIFA mindenesetre előre jelezte, hogy minden olyan válogatott bejutását biztosítania kell a rendező országnak, amelyik kiharcolta a tornán való részvételt. Amikor azonban a héten a csoportok sorsolására került volna sor, már érezni lehetett, hogy valami nem lesz rendben az indonéz rendezés körül.

Két befolyásos tartomány, Bali és Közép-Jáva kormányzója ugyanis jelezte, hogy nem fogják beengedni az izraelieket, és Izrael kizárását követelték a vb-ről. Joko Widodo indonéz elnök kedden azt mondta, hogy ellenzi Izrael részvételét, és hogy az ország azelőtt vállalta a kupa rendezését, hogy az izraeli válogatott bejutott volna a kvalifikáción. Indonézia és Irak pedig közölte, hogy nem hajlandóak egy csoportban szerepelni az izraeliekkel.

A sorsolást elhalasztották, szerdán pedig Gianni Infantino, a FIFA elnöke Dohában találkozott Erick Thohirral, az indonéz futballszövetség elnökével. Majd ezután a FIFA visszavonta Indonéziától a május 20-án kezdődő U20-as vébé rendezési jogát. Ezzel együtt a világ legnépesebb muszlim országa a részvételi jogát is elvesztette a tornán, valamint további szankciókra is számíthat. Az sem kizárt, hogy az indonéz válogatottat eltiltják a 2026-os labdarúgó-világbajnokságon való indulástól.

A FIFA közleménye szerint az U20-as vébé mérkőzéseinek dátumai nem változnak egyelőre, bár az új helyszínt még nem hirdette ki a nemzetközi szövetség. A legesélyesebbnek Argentína látszik, de Katar és Peru is szívesen megrendezné a tornát május 20. és június 11. között.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp