Egy újlipótvárosi általános iskola fenntartását venné át a BZSH

A Budapesti Zsidó Hitközség csak fenntartója lenne a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskolának, az épületet nem szeretnék átvenni.

Átvenné a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartását a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), írja a hvg.hu. A lap úgy tudja, az intézményben olyan közösségi-világi oktatást szeretnének létrehozni, ahova világnézettől függetlenül bárki járhat. Az erről szóló szándéknyilatkozatot már elküldték a Közép-Pesti Tankerületi központ igazgatójának és a tárgyalásokat is megkezdték, de az átvételre csak akkor kerül sor, ha abba a szülők is beleegyeznek.

A XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola (Fotó: Wikimedia Commons)

A hvg.hu-nak nyilatkozott Salusinszky András, a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója, aki elmondta, hogy nem szeretnének a Hermanból zsidó felekezeti iskolát. A pozitív, diákközpontú pedagógiai gyakorlatot képviselik, azaz a dicséretre, a bátorításra, a tehetséggondozásra helyezik a hangsúlyt.

A lépéssel a BZSH célja nem a vagyonszerzés, nem is kívánják átvenni az ingatlan és az ingóságok tulajdonjogát, csak a vagyonkezelést. A tanárok maradnának az iskolában, ami továbbra is demokratikus, nyitott intézmény lenne. A BZSH-nál egyetértenek a sztrájkoló tanárok követeléseivel, és azt szeretnék, ha ezek a követelések megvalósulnának ebben az intézményben.

Az eddigi visszajelzések alapvetően pozitívak Salusinszky szerint, de vannak olyanok is, akik szívesebben maradnának a már bevált rendszernél. Tóth József polgármester mindenesetre azt mondta, hogy ő a szülők többségi javaslatát fogja figyelembe venni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp