Virágokkal és édességekkel várták a tüntetőket a bnei braki ortodoxok

Az egyik tüntető sírva fakadt, amikor megszólalt a “Sholem Aleichem” kezdetű dal. Azt mondta:. Az apám forogna a sírjában, ha látná a közöttünk lévő gyűlöletet és konfliktust.”

Tüntetők ezrei vonultak fel múlt hét csütörtök este Izraelben. A demonstráció a Tel-Aviv melletti ultraortodox Bnei Brak városában tetőzött. A város lakói túlnyomó többségben az igazságügyi reformot támogató ultraortodox pártokra szavaztak, és emiatt sok tüntetőt érkezett a városba az elmúlt két hétben.

Azonban most a helyi lakosok úgy döntöttek, hogy nem állnak ellen a tüntetőknek. Ehelyett a lakosok étel-ital standokat állítottak fel a számukra. A tiltakozók megérkezésekor – némelyikük sisakot viselt a múlt heti tüntetés során rájuk dobált tojások ellen – a helyiek főtt étellel, édességekkel, üveg vízzel és virágokkal fogadták őket, írja a ynetnews.com.

Voltak tüntetők, akiket teljesen meghatott, amikor a “Sholem Aleichem”-t játszották a hangszórókon, és az egyikük még sírva is fakadt a dal hallatán, amelyet minden péntek este felolvasnak. Később azt mondta az esetet videóra vevő Nehama Kalfának:

“Apám szeretett minden zsidót, és azt akarta, hogy mindenki egységben legyen. Apám forogna a sírjában, ha látná ezt a gyűlöletet és a konfliktusokat közöttünk.”

“Könnyekig meghatódtam. Tiszta szívű ember volt”, mondta Nehama Kalfa.

Ugyanakkor több összecsapás is történt a helyszínen a tüntetők és a nem haredi jobboldali aktivisták között, amikor tűzijátékot lőttek a tüntetők felé. A rendőrség letartóztatott öt személyt testi sértés, pirotechnikai anyagok birtoklása, valamint a tüntetők tojásokkal és tárgyakkal való  megdobása miatt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp