Szász János: Azért támadtak, mert zsidó vagyok

Az Egyesült Államokba emigrált rendezőt többen hazugsággal vádolták meg.

A Washington Post annak apropóján készített interjút Szász Jánossal, hogy nemsokára bemutatják a washingtoni Arena Stage színházban legújabb rendezését, a Tony Kushner művéből készített Angyalok Amerikában című darabot, írja a 24.hu.

Szász János (Fotó: Nyugat.hu / Wikimedia Commons)

Az interjúban a rendező nem csak munkásságáról beszélt, hanem a saját sorsáról is.

„Nem fogok a politikáról beszélni, de a kultúrpolitikáról beszélhetek. Azért támadtak, mert nem vagyok magyar, mert zsidó vagyok. Senki nem mondhatja nekem, hogy nem vagyok magyar. Senki”

– hangsúlyozta Szász az interjúban, amely kapcsán Vidnyánszky Attila, Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriumának elnöke és Lajos Tamás, a kuratórium egyik tagja az MTI-hez eljuttatott közös közleményükben hazugsággal vádolták meg a rendezőt.

A közlemény szerint 2020 augusztusában és szeptemberében Lajos Tamás három alkalommal tárgyalt Szász Jánossal: ezeken a beszélgetéseken kérte, igyekezett meggyőzni a rendezőt, hogy folytassa az oktatást, próbált érvelni ennek fontosságáról, és erre személyes garanciákat adni. Szerintük Szászt „nyilvánvalóan mindketten, minden tőlük telhető érvvel és eszközzel” maradásra próbálták bírni, a munka folytatásáról akarták meggyőzni, mindhiába.

A közleményében Vidnyánszky Attila és Lajos Tamás, idézi Csengey Dénes író, politikus szavait:

„Ha az antiszemitizmus nagy bűn, mert az, akkor az antiszemitizmussal való alaptalan vádaskodás ugyanakkora bűn, és ugyanolyan ítélet alá kell, hogy essék.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp