Két zsinagóga is megújul Temesváron

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

Temesvár városa, amely 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz, mintegy 120 ezer eurót különített el két történelmi zsinagóga, a belvárosi és a gyárvárosi épületének megőrzésére és/vagy felújítása céljából, közölte a Jewish Heritage Europe.

A gyárvárosi zsinagóga Temesváron (Fotó: Gratziela Ciortuz / Wikipedia Commons)

Az önkormányzat e heti közleménye szerint a támogatás egy részét a Baumhorn Lipót által tervezett, és 1897 és 1899 között felépült gyárvárosi zsinagóga megóvására fordítják, amely régóta elhagyatottan áll és az állapota egyre romlik. Úgy tűnik, hogy ez az épület stabilizálását jelenti, amíg további, nagyon szükséges helyreállítási munkálatokra nem kerül sor.

Az összeg másik részét a belvárosi vagy Vár-negyedi zsinagógában folyamatban lévő művészi belső restaurálásra fordítják. A zsinagógát részleges felújítás után tavaly szentelték fel újra, és közel 40 évvel azután, hogy bezárták, a zsidó közösség ismét imaházként használhatja.

Közel 40 év után nyílt meg újra Temesvár egyik legfontosabb zsinagógája – Kibic Magazin

A belvárosi zsinagóga a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt egyik fő helyszíne lesz. Temesváron a belvárosi vagy Vár-negyedi zsinagógát 1985-ben zárták be az épület leromlott állapota és a zsidó hívek megfogyatkozása miatt. A leromlott állapotú épületet nemrég a kormány és a zsidó szervezetek támogatásával sikerült megerősíteni, restaurálni az ajtókat és ólomüvegablakokat, a belső és külső díszítéseket, jelentette a Krónika.

Az Európa Kulturális Fővárosa év keretében és a sokszínűségben gazdag táj tiszteletben tartásával az istentiszteleti helyek a helyi örökség részét képezik, amelyekre büszkék vagyunk” áll a közleményben.

Tavaly a gyárvárosi zsinagóga és más temesvári zsidó örökségek felkerültek a 2022-es World Monuments Watch listára, arra a Műemlékek Világalapja által összeállított listára, amely 25 olyan világörökségi helyszínt tartalmaz, amelyeket különösen nagy veszély fenyeget.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp