Félszáz árva gyereket mentett meg Sztehlo Gábor munkatársnője

„Úgy követtük Őt mint a nyáj a pásztort, az egyetlen biztos pontot a lehetetlen körülmények között”, írta egy visszaemlékező Stiasny Éváról. Március 30-án emléktáblát kap a 9. kerületben.

Stiasny Éva 1944-ben Sztehlo Gábor evangélikus lelkipásztor munkatársa, a Bogár utcai Gyermekotthon vezetője volt. 1944-45-ben több mint félszáz üldözött, árván maradt, elsősorban zsidó származású gyermeket mentett meg a Jó Pásztor Misszió és a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével.

A II. világháborúban folytatott áldozatkész szolgálatáért sokáig csak a megmentettektől kapott köszönetet. Stiasny Évát már életében is példaképként tisztelték. Érdemei elismeréseként 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet. Élete utolsó évtizedét a Ráday utca 31-ben töltötte, ezért most a 9. kerületi önkormányzat emléktáblát állít a tiszteletére a család kezdeményezésére….

Az emléktáblát Dávid Peleg (Perlusz Tamás), a Bogár utcai otthon egykori lakója, akit Stiesny Éva mentett meg, Andrási Andor Sztehlo-gyerek, a Sztehlo Alapítvány egyik alapítója és Baranyi Krisztina polgármester avatják fel március 30-án 11 órakor.

Stiasny Éva

Egy Sztehlo gyerek visszaemlékezése Stiasny Éváról:

„1944-ben a Bogár utcai gyermekotthon tizenegy éves lakója voltam. Magam előt látom a képet: Budapest romokban, Buda ostroma pusztítva halad, házról-házra, se várost se embert nem kímélve. A család szétszóródva, végül bátyámmal befogadást nyertünk a Bogár utcai gyermekotthonban, de nemcsak befogadást, hanem szeretetet, nevelést és ellátást is, egy közösségben, melynek élén Éva néni állt.

Azt kell irnom, hogy „néni”, de akárhogy is számolom, a „néni” akkor nem lehetett több mint egy 20-25 éves fiatal nő akinek a sors – vagy az Úr – azt a feladatot adta, hogy a történelem egy sötét pillanatában megmentsen egy pár tucatnyi gyermeket. Úgy néztünk fel rá, úgy követtük Őt mint a nyáj a pásztort, az egyetlen biztos pontot a lehetetlen körülmények között. Ő vezetett bennünket a német, a nyilas és az orosz zátonyok között, minden eszközt megragadva, akadályt és kockázatot nem ismerve.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp