Netanjahu meghátrált: nem lesz szavazás a polgárháborús hangulatot előidéző igazságügyi törvényről

Tárgyalásokat ígért a miniszterelnök a tavaszi szünet, a pészah idejére.
Netanjahu beszédében a “nemzet iránti felelősségére” hivatkozva, az esetleges polgárháború elkerülése érdekében a tavaszi ünnepek utánra, a több mint egy hónap múlva kezdődő nyári parlamenti időszakra halasztotta a jogrend átalakítását célzó törvény elfogadásának folytatását.

A tavaszi szünet, a pészah és a többi, ilyenkor esedékes ünnep idejére a miniszterelnök tárgyalásokat ígért, melyeken közelebb kerülhetnek a felek, de hangsúlyozta, hogy a 120 tagú kneszetben fennálló 64 fős többségével a kormány képes elfogadtatni a törvények eredetileg tervezett szövegét.

A kormányfő megrótta a tartalékos katonai szolgálat megtagadóit, akik szerinte szétszakítják a nemzetet, és kemény fellépésre szólította fel a biztonsági erőket velük szemben. A hadseregnél az utóbbi hetekben az igazságügyi rendszert átalakító törvények miatt egyre több tartalékos jelentette be, hogy nem folytatja katonai tevékenységét, amíg le nem állítják ezen törvények megszavazását.

A miniszterelnök ugyanakkor üdvözölte beszédében a jogrend átalakítását támogató hétfő esti, a kneszetnél megrendezett kormánypárti tüntetés résztvevőit. Előzőleg, a nap folyamán ugyanott mások tiltakoztak az új törvények megszövegezése és elfogadása ellen.

Jaír Lapid, az ellenzék vezetője röviddel a Netanjahu-beszéd elhangzása után bejelentette, hogy kész a tárgyalásokra Jichák Hercog államfőnél, ahol a jelenlegi törvények helyett az izraeli alkotmányt előkészítő megbeszéléseket szeretne folytatni, mert – mint mondta – Izraelnek nem a sebet eltakaró tapaszra, hanem valódi gyógyszerre van szüksége. Beni Ganz, az ellenzéki Nemzeti Tábor nevű párt vezetője is hajlandó tárgyalni a törvénytervezetről.

Délelőtt az éjszakai tömegtüntetések nyomán egyeztetést tartottak a koalíció frakcióvezetői.

A Netanjahu-beszéd után Arnon Bar-David szakszervezeti vezető lemondta a törvénytervezet miatt délelőtt bejelentett országos sztrájkot.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp