Eltávolítják a zsidókra tett sértő utalásokat Agatha Christie könyveiből

Közvetlenül a második világháború és a holokauszt után maga az írónő hatalmazta fel amerikai kiadóját, hogy műveiből távolítsa el az ellentmondásosnak talált, zsidókról szóló kifejezéseket.

A HarperCollins könyvkiadó átdolgozta a híres brit krimiíró, Agatha Christie több regényét, hogy eltávolítsa a zsidókra és más kisebbségekre vonatkozó, az érzékeny olvasók által sértőnek tartott utalásokat, közölte a JTA.

David Suchet, mint Hercule Poirot

A szerkesztéssel Christie azon szerzők egyre bővülő listájára került fel, akiknek műveit a kortárs közönség számára átdolgozzák. Korábban például Roald Dahl egyes könyveit dolgozták át, hogy eltávolítsák a potenciálisan sértő kifejezéseket. Dahl családja nemrégiben bocsánatot is kért az író antiszemitizmusa miatt.

Christie több könyvében is találhatóak olyan zsidókra tett utalások, amelyeket neves kritikusok antiszemitának találtak. A művek írása idején elterjedt rasszista kifejezéseket is tartalmaznak, köztük az N-betűs szót és az orientális kifejezést az ázsiai származású karakterek leírására.

A Telegraph beszámolója szerint a zsidó, fekete vagy cigány karakterek leírását több könyvéből is kitörölték. Az egyik példa szerint az A titokzatos stylesi eset című könyvből törölték Poirot egyik szereplőre tett „természetesen zsidó” megjegyzését.

A The Forward 2020-as elemzésében megjegyezte, hogy közvetlenül a második világháború és a holokauszt után Christie felhatalmazta amerikai kiadóját, hogy távolítsa el a zsidókról szóló, a cég által ellentmondásosnak ítélt kifejezéseket. A The Guardian pedig arról számolt be, hogy legalább egyik könyvének címét megváltoztatták, hogy eltávolítsák belőle a rasszista kifejezéseket az 1970-es években.

„Ahogy ismeretségi köre bővült, és egyre jobban megértette, hogy mit jelentett valójában a nácizmus a zsidó emberek számára, Christie felhagyott a zsigerből fakadó antiszemitizmusával”

– írta Gillian Gill 1990-ben megjelent Agatha Christie: A nő és rejtélyei című könyvében.

5 antiszemita kijelentés a világ egyik leghíresebb gyerekkönyvírójától – Kibic Magazin

Számos cikk jelent meg az elmúlt napokban azzal kapcsolatban, hogy Roald Dahl családja elnézést kért az író korábbi antiszemita kijelentéseiért. Mi megnéztük, miket is állított a világhírű brit gyerekkönyvíró. Roald Dahl, akinek többek között a Charlie és a csokigyár, a Barátságos óriás és a Danny, a szupersrác című mesekönyveket köszönhetjük, 30 éve, 1990-ben halt meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp