A holokauszt több százezer áldozatának nevét sosem fogjuk megismerni

A jeruzsálemi Jad Vasem bemutatja a Nevek könyvét, amely az intézmény által több évtizeden keresztül összegyűjtött 4,8 millió holokauszt-áldozat nevét tartalmazza.

A jom hasoa, a holokauszt izraeli emléknapjához közeledve a jeruzsálemi Jad Vasem kedden megnyitja a Nevek könyve elnevezésű kiállítását, ahol bemutatásra kerülnek a holokauszt 4,8 millió áldozatának nevei, amelyeket az intézmény 70 éves működése során gyűjtöttek össze a munkatársai. A Jad Vasem szakértőinek becslései szerint az elkövetkező években mintegy 200-300 ezer további név gyűlhet össze, ami után az arány jelentősen csökkenni fog. A szakértők úgy vélik, a számlálás körülbelül 5,1 millió névnél fog megállni, ami azt jelenti, hogy a holokauszt áldozatainak több százezer nevét soha nem fogjuk megismerni.

Az évek során a kutatások becslései szerint a holokausztban meggyilkolt zsidók száma 5,8 millió és 6,2 millió közé tehető, bár a legmegbízhatóbb tanulmányok ma 5,8 millióról beszélnek. Évtizedekig a 6 milliós szám rögzült a köztudatban.

Tavaly mintegy 40 ezer új nevet sikerült azonosítani és rögzíteni az intézményben. A Jad Vasem holokauszt áldozatait összegyűjtő adatbázisában szereplő és a weboldalán elérhető nevek több évtizedes gyűjtési munkának az eredményei. A Nevek könyvének fizikai bemutatása arra szolgál, hogy a zsidó áldozatok visszakapják személyazonosságukat, hogy mindenki megismerhesse és megérinthesse a nevüket, és megértse a veszteség nagyságát.

A Jad Vasem holokauszt áldozatok névadatbázisának igazgatója, Alexander Avraham a Nevek könyve kiállítás megnyitója előtt a Ynet-nek elmondta, hogy becslése szerint a következő években további neveket találnak majd, amelyek az adatbázist továbbfejlesztik. A cél az 5,1 millió név elérése. Ettől kezdve a munka sokkal nagyobb kihívást jelent majd. „Az eredmények az évek múlásával csökkenni fognak, és lehetséges, hogy ez a szám marad, bár tudjuk, hogy a valós szám sokkal nagyobb” – mondta Avraham.

A Nevek könyve (Fotó: Jad Vasem)

„Természetesen a holokauszt túlélői és kortársaik lassan eltávoznak, és ha haláluk előtt nem adtak le tanúvallomást vagy neveket, akkor már nem is tehetik meg. A holokauszt korszakából származó nevek dokumentálása a kelet-európai országokban rendkívül részleges. Mi kapcsolatban vagyunk számos levéltárral és testülettel, amelyek az emlékezettel és a megemlékezéssel foglalkoznak a világon, de közel vagyunk ahhoz, hogy kimerítsük ezeket a lehetőségeket.”

Minden, a holokausztban meggyilkolt zsidónak volt neve, arca és egyedi élettörténete, és nem személyazonosság nélküliek voltak, mint ahogy a nácik akarták láttatni. Még 70 év után is kötelességünk minden archívumhoz és információforráshoz eljutni, és minden követ megfordítani, hogy minden elérhető nevet megtaláljunk” – mondta Dani Dajan, a Jad Vasem elnöke.

„A gyűjtés kezdetétől fogva nehézségekbe ütközött a gyermekek nevének felkutatása, mivel sok esetben nem rögzítették, amikor családjukkal együtt meggyilkolták őket. Soha nem lesz teljes a nyilvántartásunk az összes névről, mert a nácikat szándékosan nem érdekelték bűneik rögzítése, sőt, megpróbálták eltussolni azokat. Ezért minden új név, amit sikerül felfedeznünk és rögzítenünk, egy újabb kis győzelem a nácik és segítőik felett, valamint azon kísérletük ellen, hogy eltöröljék a zsidókat a föld színéről”

– tette hozzá Avraham.

Az összes eddig megtalált név megjelenik a Nevek könyvében. A könyv tartalmazza az áldozatok nevét, születési helyét és idejét, valamint meggyilkolásuk helyszínét, amennyiben ismert. Az áldozatok nevei egy méter széles és másfél méter magas merev lapokra vannak nyomtatva, a lapok között finom fénysugárral világítják meg az információk részleteit.

Fotó: Jad Vasem

A könyv hossza nagyjából nyolc méter. Óriási mérete az emberiség egésze és különösen a zsidó nép óriási kollektív veszteségét jelzi. A könyv utolsó oldalai üres lapok, amelyek azokat a neveket szimbolizálják, amelyeket még nem találtak meg, és talán soha nem is fogják megtalálni.

A könyvet egyfajta kollektív, szimbolikus sírkőnek szánják, a családtagok, hozzátartozók, ismerősök érzelmi igényét próbálják kielégíteni egy olyan fizikai és kézzelfogható hely iránt, ahol nem csak láthatjuk a neveket, de meg is érinthetjük azokat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp