Történelmi sztrájk küszöbén Izrael

A Ben-Gurion nemzetközi repülőtérről nem szállnak fel gépek, sztrájkolnak az önkormányzatok, az egészségügyi intézmények, bezártak a kereskedelmi központok, nincs oktatás az egyetemeken.

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalakító törvénykezést. Egyes ágazatokban a munkabeszüntetés meg is kezdődött. Arnon Bar-David, a Hisztadrut elnöke és az izraeli gazdasági élet legfontosabb szereplői hétfő reggel az izraeli gazdaság leállítását célzó általános sztrájkot jelentettek be.

„Történelmi sztrájk küszöbén állunk, amelyben a munkaadók és a munkavállalók összefognak az állam érdekében. Megállítjuk a jogi változtatást, és megállítjuk az őrületet”

– hangoztatta a szakszervezeti elnök. Arra kérte Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy állítsa le a szóban forgó törvénykezést, „még mielőtt túl késő lenne”.

Tüntetés az igazságügyi reform ellen

A gazdaság általános sztrájkja magában foglalja a vasúti közlekedést, a repülőtereket és a nagyobb izraeli gyárakat. A katonai rádió szerint az egészségügyben, az elektromos műveknél és a repülőtéren már meg is kezdődött a sztrájk. Korábbi nyilatkozatok szerint Arnon Bar-Davidhoz várhatóan csatlakozik Dobi Amitai, a szállodákat, bankokat és az egyéni vállalkozók szakszervezeteit tömörítő üzleti szövetség elnöke.

Az önkormányzati vezetők azt közölték, hogy hétfőtől éhségsztrájkba kezdenek a miniszterelnöki hivatal előtt.
 Az egyetemek hétfőtől határozatlan időre beszüntették az oktatást.

„Mi, az izraeli kutatóegyetemek vezetői, elnökök, rektorok és igazgatók felfüggesztjük a tanulmányokat Izrael összes kutatóegyetemén, az izraeli demokrácia alapjait aláásó és fennmaradását veszélyeztető jogalkotási folyamat folytatása miatt. Felszólítjuk a miniszterelnököt és a koalíció tagjait, hogy haladéktalanul állítsák le a jogalkotást, és haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a közmegegyezésen alapuló átfogó változat elérése érdekében”

– írták közleményükben az egyetemek vezetői.

Szolidaritás és aggodalom az izraeli demokráciáért – Kibic Magazin

Zsidó szervezetek nyílt levele Jakov Hadas-Handelsman úrhoz, Izrael magyarországi nagykövetéhez. Nyílt levél Jakov Hadas-Handelsman úrhoz, Izrael magyarországi nagykövetéhez Szolidaritás és aggodalom az izraeli demokráciáért Tisztelt Nagykövet Úr! Izrael Állam valószínűleg a legsúlyosabb belső válságát éli 1948-as létrehozása óta. A demokráciában természetes politikai nézetkülönbségeken túl mély és veszélyes törés jelent meg az izraeli társadalomban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp