Roger Waters budapesti koncertjének bojkottjára hív fel a TEV

Antiszemita nézetei miatt Frankfurtban visszamondták a zenész koncertjét és több más német nagyvárosban fontolgatják a rockzenész koncertjeinek lemondását. Roger Waters áprilisban Magyarországon fog fellépni.

Roger Waters, a Pink Floyd egyik alapítójának „This Is Not A Drill” című tavaszi turnéja felkavarta a németországi zsidó közösségek és önkormányzatok életét. Eddig – egy széleskörű civil összefogás nyomán – csak Frankfurt városa mondta le a koncertet, mivel azt a szervezők állítólag a zenész Izrael-gyűlöletével és a zsidó állam bojkottjával való azonosulást célzó rendezvénynek szánják.

A 79 éves Waters koncertjeinek visszatérő eleme az „Into the flesh” c. számnál egy Dávid–csillagot és más vallási jelképeket viselő disznó alakú léggömb feleresztése.

Hasonló történt tíz éve Budapesten is, a Puskás stadionban: a falra vetített szimbólumok között volt „sarló-kalapács, horogkereszt, zsidócsillag, félhold, továbbá Macdonald’s, Mercedes, Shell-logók” (Waters ugyanis az őt gazdaggá tevő kapitalizmust is gyűlöli, nemcsak a zsidó államot).

Kölnben is formálódik az ellenállás: a balliberális kormánypártok és a konzervatív ellenzék közösen szólított fel a Lanxess Arénában tartandó koncert lemondására, mondván „Köln színpadjai nem adhatnak teret antiszemita tartalomnak. Ez különösen igaz azokban az időkben, amikor ismét megszaporodnak az antiszemita támadások, Kölnben is.”

Krakkó azért mondta le a zenész két áprilisi fellépését, mert Moszkva felkérésére felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, ahol azt fejtegette, hogy az ukrajnai háborút a Nyugat provokálta ki, és személyeskedő levélben szólt be Zelenszkij ukrán elnök feleségének.

Waters hosszú évek óta nevezi fajgyűlölő, apartheid–államnak Izraelt, nyíltan támogatva a zsidó állam kulturális és gazdasági bojkottját hirdető BDS–mozgalmat, amely szintén nem tekinti legitimnek Izraelt.

Míg Németországban a különböző zsidó szervezetek aktívan küzdenek Waters koncertjeinek leállításáért, illetve azért, hogy közönsége jobban megismerje a rocksztár kirekesztő, antiszemita nézeteit,

a magyar nyilvánosság – ezen belül a zsidó közösségek – ingerküszöbét egyelőre nem lépte át a művész ilyen irányú politikai tevékenysége, írja a Tett és Védelem Alapítvány közleményében.

Roger Waters április 23–án lép fel az MVM Dome–ban, ám a rendezvény Facebook–oldalán nem olvasható semmi olyan információ, komment, ami a koncert körüli vitákra utalna. A rendezvény bojkottjára és ellehetetlenítésére jogalapot adhat a Magyarország által is elfogadott és a jogrendbe illeszkedően alkalmazott IHRA antiszemitizmus-definíció, írja a TEV, de ennek alkalmazása kevés sikerrel járhat a magyarok józan közösségének, a zenész kirekesztő és zsidóellenes üzeneteivel szembeni határozott fellépése nélkül.

A TEV szerint Pink Floyd, illetve Waters rajongóiban, a rockzenét kedvelők közösségében azonban fontos tudatosítani, milyen kirekesztő és antiszemita művész produkciójához asszociálnak akaratlanul is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp