Több ezer gólya lepte el az izraeli égboltot

A látványos madárvonulásról több videót is megosztottak a közösségi médiában.

Az elmúlt hétvégén egy 2000 fehér gólyából álló csapatot láttak útnak indulni Izraelben, a Kinerettől északra, írja a Ynet. A madarak egy éjszakára megálltak pihenni, mielőtt folytatták volna útjukat.

„Észrevettük, hogy ezrével repülnek felettünk. Mindenki, gyerekek és felnőttek egyaránt el voltak ragadtatva”

– mondta a Ynetnek nyilatkozva Simi Binjamin, az Izraeli Természetvédelmi Társaság munkatársa.

Joav Perlman, az Izraeli Ornitológiai Központ vezetője a lapnak elmondta: „Afrikai útjuk után a gólyák nagyon éhesek, és különböző helyeken megállnak, hogy táplálkozzanak. Izrael keleti részén és a szíriai-afrikai törésvonalon haladnak át. Mivel nincs elég biztonságos fészkelőhely a számukra, ezért azt fognak, amit csak tudnak, néha szennyezett vízben.

Miután a gólyák Afrikában töltötték a telet, tavasszal már alig várják, hogy északra, Ázsia és Európa fészkelőhelyei felé repülhessenek. Mivel Izrael az Afrikából Európába vezető úton fekszik, az izraeliek megfigyelhetik az 500 ezer fős populáció több mint felét, amint az égbolton átrepülnek.

„A mi felelősségünk, hogy biztonságos és erőforrásban gazdag helyeket biztosítsunk számukra, ahol megpihenhetnek és táplálkozhatnak, valamint biztonságos égboltot tartsunk fenn, hogy ne ütközzenek szélerőművekkel és villanyoszlopokkal. Remélhetőleg eljutnak Európába anélkül, hogy a szomszédos államok vadászai lelőnék őket”

– mondta el Perlman.

Izraelben is megfordult, most a Tiszánál fészkel a legidősebb fekete gólya – Kibic Magazin

A 19 éves fekete gólyamatuzsálemet még 2005-ben figyelték meg Izraelben. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság két természetvédelmi őrének, Nagy Gábornak és Monoki Ákosnak sikerült a Tisza folyó 343 folyamkilométerénél Besenyszög, illetve Szajol külterületén olyan közel kerülniük az idős fekete gólyához, hogy a színes gyűrűjét leolvashatták, valamint fényképeket is készíthettek róla.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp