Nobel-díjas zsidó kutató érkezik Magyarországra

Bruce Alan Beutler immunológus és genetikus kutató, aki közel 20 év kutatómunka után fedezte fel a test védekezését alapvetően befolyásoló immunreceptort.
Apja fedezte fel az X-kromoszóma inaktiválását emberekben

Bruce Beutler 1957. december 29-én született chicagói zsidó családban. Apja, Ernest Beutler a 30-as években, gyerekként menekült Németországból Amerikába, ahol sikeres kutató hematológus vált belőle: ő fedezte fel az X-kromoszóma inaktiválását emberekben, elnyerte a Gairdner-díjat és tagja volt a Nemzeti Tudományos Akadémiának. Anyja, a matematikus végzettségű Brondelle May Fleisher már az USA-ban született, az ő szülei Kijevből vándoroltak ki. Négy gyerekük közül Bruce volt a harmadik, írja a nyugat.hu.

2011-ben Nobel-díjat kapott

Beutler a 80-as évek végétől kezdődően azt az immunrendszeri receptort próbálta megtalálni, amely felismeri a baktériumokat. A veleszületett immunrendszer ennek alapján dönti el egy objektumról, hogy betolakodóként kell-e bánni vele.

Beutler 1998. szeptember 5-én találta meg a működő LPS-receptort. A felfedezést a Science magazinban közölte; a cikkre 2011-ig 4 ezerszer hivatkoztak, amivel első a veleszületett immunrendszerrel foglalkozó közlemények között.

Beutler a 2000-es években több száz olyan mutációt fedezett fel, amelyek befolyásolhatják az immunrendszer működését. 2011-ben az LPS-receptor felfedezéséért megkapta a fiziológiai Nobel-díjat (a francia Jules Hoffmann-nal és a kanadai Ralph Steinmannal megosztva).

Szombathelyre érkezik

Bruce Alan Beutler Nobel-díjas kutató Szombathelyre érkezik március 26-án, ahol fogadja őt a városvezetés és előadást is tart az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjainak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp