Íme a Haggad.AI, a világ első mesterséges intelligencia által létrehozott Haggadája

Annak érdekében, hogy az AI által generált szöveget megkülönböztessék a Haggada hagyományos szövegétől, az alkotók létrehozták a szédert kísérő Rabb.AI karakterét.

Néhány évente egy új digitális jelenség kábítja el a világot, majd azonnal beépül a zsidó életbe is. Idén minden a mesterséges intelligenciáról (AI) és a szövegek és képek automatikus létrehozásáról szól.

Most két izraeli művész megalkotta a világ első peszachi haggadáját kommentárokkal és műalkotásokkal – mindezt mesterséges intelligencia-generátorok készítették. Az új Haggadában a Négy Fiú képe van, az ókori zsidókat pedig afrikai rabszolgákként ábrázolják.

Ismerje meg a Haggad.AI projektet, amelyet Yitzchak Woolf grafikus és fotós, valamint Royi Shamir jeruzsálemi építész készített.

Woolf Torontóban született, és 17 éve vándorolt ki Izraelbe. Egyedi és személyre szabott zsidó vallási tárgyak készítésére szakosodott Let’s Bench cég társtulajdonosaként széleskörű tapasztalattal rendelkezik olyan termékek létrehozásában, amelyek összekötik az embereket a hitükkel és az örökségükkel.

Shamir az építészmérnöki diplomáját a Technion-Israel Institute of Technology-ban szerezte.

„Néhány hónappal ezelőtt a ChatGPT-vel és a Midjourney-vel játszottunk, és azon gondolkoztunk, hogyan lehet ez releváns a zsidó világ számára, és milyen következményekkel járna” – mondta Woolf a The Jerusalem Postnak. „Mindkettőnket érdekel a zsidó szöveg és a design közötti kapcsolat, és úgy gondoltuk, hogy a Haggada egy nagyszerű mesterséges intelligencia játszótér lehet.”

“A szöveges és a vizuális elemeket egyaránt ötvöző Haggadah a zsidó design és művészet csúcsplatformjaként szolgált, így tökéletesen illeszkedik a nyelvi és képalapú mesterséges intelligencia modellekhez” – mondta.

Woolf elmondta, hogy Shamirral együtt úgy gondolták, hogy a mesterséges intelligencia technológia alkalmazása a széder központi szövegében „új meglátásokat és perspektívákat nyitna meg”, megvilágítva „magának a Haggadahnak és az általa képviselt tágabb hagyományoknak a bonyolultságát”.

Shamir azt mondta, ő és Woolf biztosak voltak abban, hogy ez egy könnyű projekt lesz, mivel az összes munkát az MI végzi, de tévedtek.

„Úgy gondoltuk, hogy ha egyszerű, nyilvánvaló utasításokat adunk, az AI-motorok pontosan azt nyújtják, amit keresünk” – mondta a Postnak. „A Tóra részek esetében a ChatGPT viszonylag jól működött, de az alkotás grafikus része sokkal nehezebbnek bizonyult.”

Shamir szerint „Az afikománt [maceszt, amelyet a gyerekek a Széder végén elrejtettek] volt a legnehezebb megtalálni. Folyamatosan olyan képeket hozott létre a maceszról, amelyek úgy néztek ki, mint a pizza vagy a focaccia. Néhány hetet töltöttek az afikomán keresésével.

Arra a kérdésre, hogy miként hoztak létre kommentárokat mesterséges intelligencia használatával, miközben elkerülték a számítógép által elkövetett hibákat, Shamir azt mondta, „nem próbálták elkerülni ezeket a hibákat”, hanem „megpróbálták befogadni őket, amennyire csak lehetett”. Például azt mondta: „Bizonyos esetekben egyértelmű volt, hogy a mesterséges intelligencia nem értette, miről van szó.”

Woolf szerint a ChatGPT sokat hibázott a héber nyelvvel, amelyek a Haggadah központi részeit képviselik.

„Ezeket a hibákat kijavítottuk” – mondta.

Shamir elmondta, hogy voltak más esetek is, amikor a ChatGPT saját történeteket készített, amelyeket a két férfi nem ismert.

“A ChatGPT azt mondta, hogy a sivatagban való vándorlásuk során [a zsidók] egy darab maceszt kerestek, mígnem egy Tzafun nevű férfi el nem jött, és felfedte az elrejtett macesz, az afikoman helyét, amely az Istennel való kapcsolatukat jelképezi” – mondta, hozzátéve, hogy ennek az elképzelésnek nincs történelmi alapja. “Bár ez egy teljesen eredeti midrás [bibliai értelmezés], úgy gondoltuk, hogy ettől még láthatunk benne igazságot és szépséget.”

Annak érdekében, hogy meg lehessen különböztetni a mesterséges intelligencia által generált szöveget és a Haggada hagyományos szövegétől, megalkották Rabb.AI karakterét.

A Haggad.AI közvetlenül megvásárolható a www.haggad.ai oldalról az Izraelben élők számára. Az Amazonon is világszerte elérhető.

Home – Haggad.AI

Original Commentary, Midrash, and Divrei Torah by ChatGPT All of the commentary, midrash, and divrei torah in Haggad.AI are original works created by ChatGPT. This means that readers can expect fresh insights and perspectives that they won’t find in other Haggadot.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp