Alumíniumfeldolgozó tulajdonosa lett az EMIH

A kóser vágás, a média és az idősgondozás után újabb üzletágban jelent meg a Köves Slomó rabbi által vezetett hitközség.

Az mfor.hu vette észre, hogy egy Keter Investments Zrt. nevű cég közvetlen egyedüli irányítást szerzett az Alput Vagyonkezelő Kft. felett, és ezáltal közvetett egyedüli irányítást szerzett az Inotal Alumínium- és Salakfeldolgozó Zrt. felett. Ez az összefonódás pedig az alumínium feldolgozás piacát érinti.

Fotó: Inotal Zrt.

A várpalotai gyárteleppel rendelkező Inotal termékei között durvahuzalok, aerosolos palackok és tubusok alapanyagát jelentő tárcsák, szalagok, húzott huzalok, valamint öntészeti tömbök találhatók. A cég 2021-ben több mint 44 milliárd forint árbevételt könyvelt el, a tiszta nyereség pedig 167,2 millió forint lett. A bevételek az elmúlt néhány évben egyébként 35-46 milliárd forint között szórtak, a nyereség pedig 130 és 590 millió között mozgott, az mfor.hu szerint ebből is látszik, hogy a piac egy jelentős szereplőjéről van szó.

A 2022. február 15-én alapított Keter Investments Zrt. többségi (75 százalékos) tulajdonosa a Oloesz Kereskedelmi Kft., amely tulajdonosa az EMIH Budapesti Hitközség, ügyvezetője pedig Bodnár Dániel, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőségi tagja.

A lap szerint az Oloesz rengeteg budapesti telephellyel rendelkezik, amelyek részben szeretetszolgálatot, iskolát és az Olajág Otthonokat takarják. A 110 millió forintos törzstőkével rendelkező cég, fő tevékenységi köre az egyéb humán-egészségügyi ellátás.

Az mfor.hu cikke megjegyzi, hogy az Oloesz elég jól jövedelmezően végzi a tevékenységét, hiszen legutóbbi beszámolója szerint kicsivel több mint egymilliárdos bevételt ért el, nyeresége pedig meghaladta a 240 millió forintot. A cégbíróságon azonban három közjegyző is kezdeményezte a végrehajtás elrendelésének bejegyzését a cégkivonatba. A korábbi dokumentumok szerint meglehetősen gyakran jut el idáig egy-egy ügy a cég esetében, ám azok végül mindig rendeződnek.

Az Oloeszen kívül a Keterben még 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a PSM-Technik Zrt., amelynek egyetlen részvényese az izraeli-grúz Shabtai Michaeli, aki az EMIH-közeli médiavállalat, a többek között a 168 órát is kiadó Brit Media Kft. társtulajdonosa.

Jelentős veszteségekkel működik az EMIH kóser vágóhídja – Kibic Magazin

A 24.hu szerint a cég ellen idén novemberben végrehajtást rendeltek el. Az EMIH-nél ennek ellenére optimisták, abban bíznak, az idei lesz a vágóhíd első nyereséges éve. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 2017-ben indította be kóser vágóhídját a Csongrád megyei Csengelén.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp