Digitális nyilvántartás készült Salgótarján zsidó temetőjéről

Az okostelefonról is elérhető térképes nyilvántartási rendszer segítségével a sírok könnyedén megtalálhatóvá váltak.

Tóth Andrea, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnökének megbízásából az ERDA Geodéziai Térinformatikai Kft. digitális archiválás céljából lefotózzák a salgótarjáni zsidó temetőben lévő sírköveket, ráadásul önkéntes munkában, adományként a cég elkészítette a temető ortofotó térképét, 3D modelljét és a sírhelyek digitális nyilvántartási rendszerét is, írja a mazsihisz.hu.

A salgótarjáni zsidó temető (Fotó: Izraelita Temetők)

Az ERDA korábban már elkészítette a debreceni zsidó temető komplett térinformatikai feldolgozását. A budapesti cég mostani munkájában a salgótarjáni zsidó temetőről egy légi felvétel látható, a sírokon lévő apró Dávid-csillagokra kattintva megkapjuk az ott nyugvó személy nevét, valamint, hogy mettől meddig élt. A rendszerben névre is lehet keresni, és a térképen megkapjuk a sír pontos helyét.

A sírkövekről külön fotók is megtekinthetők, de például Deutsch Mózes főrabbi oheljéről (a sír felé emelt építmény) még videó is készült. Deutsch Mózes 1874-től 57 éven át volt Salgótarján főrabbija. 1931-ben bekövetkezett halálakor ezt írták a temetéséről:

„A temetés ideje alatt az összes üzletek, felekezeti különbség nélkül, zárva tartottak. A végtisztességen megjelent a polgármester és az összes felekezetek, valamint helyi hatóságok képviselve voltak.”

Virtuálisan is bejárható a debreceni zsidó temető – Kibic Magazin

Honlap és mobilapplikáció készült a debreceni zsidó temetőről az Őrváros Közalapítvány, az Életminőség Alapítvány és a Debreceni Zsidó Hitközség együttműködésének eredményeként. Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere a kulturális innováció, a felekezeti és városi együttműködés, illetve a kegyeletpolitika újabb állomásaként értékelte az egységes, szakmailag ellenőrzött temetői adatbázis és a térinformatika publikációjaként létrejött fejlesztést.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp