Az izraeliek sorsa közös a diaszpórában élő zsidókéval? – 70%-uk így gondolja

Az izraeli zsidó polgárok és a világ zsidósága közötti kapcsolat megbonthatatlan kötelék, amely egyetlen történelmi és nemzeti sorsszövetségen és közös múlton alapul – véli a legtöbb izraeli.

A diaszpóraügyek és az antiszemitizmus elleni küzdelem minisztere, Amichai Chikli bemutatta Isaac Herzog elnöknek a Diaszpóra Proximity Index-et, amely az izraeli társadalom hangulatát tükrözi a zsidó identitásról, az Izrael és a diaszpóra zsidósága közötti kapcsolatról, valamint arról, hogy mennyit tudnak az izraeliek a diaszpóra zsidóságáról.

A kutatás szerint a legtöbb diaszpórában élő zsidó soha nem élt Izrael államban, és többségük nem is beszéli a héber nyelvet. E tények ellenére nyilvánvaló, hogy az izraeli zsidó polgárok és a világ zsidósága közötti kapcsolat megbonthatatlan kötelék, amely egyetlen történelmi és nemzeti sorsszövetségen és közös múlton alapul.

Ezt az összefüggést egyértelműen tükrözik a felmérés eredményei, amelyek azt mutatják, hogy

az izraeliek megközelítőleg 70%-a sorsközösséget érez a diaszpórában élő zsidókkal, írja a jpost.com.

Mi a közös Izrael és a diaszpóra között?

A megkérdezettek 60%-a a diaszpórában élő zsidókkal való testvériségről tett tanúbizonyságot, és úgy véli, hogy Izrael Állam felelős azért, hogy fennmaradjon a zsidóság a diaszpórában és nem csak Izraelben.

A válaszadók kevesebb mint fele (49%) gondolja úgy, hogy az izraeli társadalomnak figyelembe kell vennie a diaszpórában élő zsidók véleményét és érdekeit vallási és állami kérdésekben.

Az index azt is mutatja, hogy az izraeliek hozzávetőleg 81%-át zavarják a diaszpóra zsidói elleni antiszemita támadások, de csak 61%-uk gondolja úgy, hogy Izrael Állam felelős a világ más tájain élő és megtámadott zsidók biztonságáért.

Az izraeliek mintegy fele (54%) gondolja úgy, hogy az izraeli társadalomnak figyelembe kell vennie a szórványzsidók véleményét és érdekeit olyan kül- és biztonságpolitikai kérdésekben, amelyek hatással lehetnek a külföldön élő zsidók státuszára és helyzetére.

Az izraeliek 57 százaléka egyetért azzal, hogy Izrael államnak erkölcsi kötelessége segíteni a gazdasági problémáktól vagy természeti katasztrófáktól szenvedő zsidókon szerte a világon. Az izraeliek 69 százaléka úgy érzi, közös sorsa van a diaszpórában élő zsidókkal.

Érdekesség, hogy az izraeliek közül az ultraortodoxok támogatják a legjobban (43%) azt, hogy az izraeli kormány több mint félmilliárd dolláros költségvetést különítsen el a diaszpórában élő zsidó élet támogatására.

Őket követi az ún vallási közösség. 41%-kal, a hagyományos izraeliek (30%) és a szekuláris izraeliek mindössze 23%-a ért egyet az ilyen típusú költségvetéssel. Ez összesen 30%-os izraeli támogatottságot jelent.

Amichai Chikli diaszpóraügyi miniszter
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp