A jászapáti zsidóságról, zsinagógáról keresnek fotókat, dokumentumokat

A beérkezett dokumentumokat a könyvtár helytörténeti részlegében helyezik el, illetve felhasználják a Dósa utcában található régi zsinagóga épületének rekonstrukciója során.

A jászapáti zsidóságról, zsinagógáról gyűjt fényképeket, dokumentumokat a város könyvtára, az anyaggyűjtés április 30-ig tart.

A Jászapáti Városi Könyvtár a közösségi oldalán közzétett felhívásban azt kéri, hogy akinek a birtokában fellelhetők ilyen fotók és írásos anyagok, juttassák el azokat e-mailen vagy személyesen az intézménynek. Mint írják, másolat készítése után a dokumentumok visszakerülnek a tulajdonosukhoz.

Farkas Ferenc, Jászapáti polgármestere az MTI-nek elmondta: a helyi önkormányzat 150 millió forint támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázaton a jelenleg önkormányzati tulajdonban levő régi zsinagóga felújítására. A tervek szerint kívül-belül rekonstruálják az épületet, valamint korhű berendezésrészleteket és rendezvénytermet alakítanak ki.

Kiss Erika A jászsági zsidóság emlékeiből című könyve szerint a jászapáti zsinagóga 1854-ben épült. A holokauszt után az épület nem funkcionált tovább zsinagógaként, az 1950-es évek elején eladták azt a Jászapátin működő vasipari kátéesznek, amely raktárnak használta, majd egy vállalkozó vásárolta meg szintén raktározás céljára. Később a most sikeresen pályázó önkormányzat tulajdonába került az ingatlan.

Felújítják a Jászság egyetlen megmaradt zsinagógáját – Kibic Magazin

A romos állapotban lévő jászapáti zsinagóga épületében rendezvénytermet alakítana ki a helyi önkormányzat. A Jeruzsálemi Héber Egyetem három évvel ezelőtt készült jelentése két olyan zsinagógát említ, amelyet a felmérés idején romosnak mondható állapotban találtak. Közülük a Kővágóörsön lévő épületet lelkes civilek vették birtokukba, és próbálják megmenteni a pusztulástól.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp