Izraeli szívműtét mentette meg egy etióp baba életét

A kis Naznetet életveszélyes szívbetegséggel diagnosztizáltak Addisz-Abebában, amely sürgős orvosi beavatkozást igényelt. Egy izraeli civil szervezet a lányt és édesanyját Izraelbe repítette a műtétre.

Egy kilenc hónapos etióp kislány a múlt héten tért vissza hazájába, miután életmentő műtéten esett át Izraelben.

A négyhónapos kisbabánál veleszületett, truncus arteriosus nevű szívhibát diagnosztizáltak, ami életveszélyes, sürgős orvosi beavatkozást igényelt.

A truncus arteriosus helyreállítására irányuló műtétet általában az újszülött születése utáni első hetekben hajtják végre. Az eljárás magában foglalja a pulmonalis artériák elválasztását a fő törzstől.

Egy egészséges szívben két fő ér található: a tüdőartéria, amely a jobb kamrából a tüdőbe szállítja a vért, és az aorta, amely a vért a bal kamrából a test többi részébe szállítja.

A truncus arteriosusban szenvedő egyéneknek csak egy véredényük van a normál kettő helyett.

Az Etiópiában nincs megfelelő egészségügyi személyzet és felszerelés a szükséges műtétek elvégzéséhez. A kis Naznet egy izraeli humanitárius szervezet, a Save a Child’s Heart kezdeményezése révén került Izraelbe. A szervezet célja, hogy szív-egészségügyi ellátást nyújtson gyermekek számára szerte a világon.

A Cross River, egy New Jersey-i székhelyű fintech cég segítségével a szervezet 15 000 dollárt tudott összegyűjteni Naznet műtéti költségeinek fedezésére.

Januárban Naznet és édesanyja, Tori Izraelbe érkeztek, és a holoni Wolfson Medical Center gyermekintenzív osztályára kerültek, írja a ynetnews.com.

A lányt először egy orrgyomorszondán keresztül táplálták, amely az orrból a gyomorba juttatja a tápanyagokat, amíg el nem érte a műtéthez megfelelő súlyt.

A Szív-mellkassebészeti Osztályt vezető és a műtétet végző Dr. Lior Sasson kijelentette, hogy Naznet összetett állapota ellenére a műtét komplikáció nélkül zajlott, és a műtét során alkalmazott technológia döntő szerepet játszott a beavatkozás sikerében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp