Mussolini egykori villája közelében épül holokauszt múzeum Rómában

A római holokauszt múzeum terve 1997 óta szerepel napirenden.

Újraindul a holokauszt áldozatai emlékének szentelt múzeum építése Benito Mussolini fasiszta diktátor egykori rezidenciája közelében – erősítette meg Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter közösségi oldalán pénteken.

A leendő római holokauszt múzeum látványterve

A kulturális tárca vezetője sikernek nevezte, hogy a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány újraindítja a több mint huszonöt éve tervezett múzeum építési munkáit. A múzeum Luca Zevi építész tervei alapján valósul meg.

A kormány tízmillió euróval (3,8 milliárd forint) támogatja a projektet. A római zsidó közösséget vezető Ruth Dureghello köszönetét fejezte ki a kormánynak.

A holokauszt múzeum terve 1997 óta szerepel napirenden. Walter Veltroni akkori római polgármester 2005-ben kezdeményezte, hogy a főváros a Torlonia hercegi család egykori villája területén építse fel a múzeumot. Az első közbeszerzési pályázatot 2013-ban hirdették meg, a munkák azonban nem indultak el, végül 2021-ben jelképesen elhelyezték az épület első kövét, de folytatás nem volt.

A Torlonia család birtokolta villa és az azt övező birtok 1925 és 1943 között Benito Mussolini fasiszta diktátor és családja rezidenciája volt. A terület 1978 óta közparkként működik. A Torlonia-villa területén 1940-től Benito Mussolini több bunkert építtetett, melyek 2016-tól látogathatók.

A holokauszt áldozataira emlékező botlatóköveket loptak el Rómában – Kibic Magazin

Húsz botlatókövet loptak el nemrég Róma belvárosából. Az olasz rendőrség azt valószínűsíti, hogy gyűlölet-bűncselekmény történhetett. Gyanúsítottak azonban még nincsenek az ügyben. Az ellopott botlatókövek két zsidó család, a Di Consiglio és a Di Castro tagjainak állítottak emléket. A családtagok közül tizenöt személyt 1944-ben Auschwitzba deportáltak, és a haláltáborban gyilkolták meg őket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp