Szolidaritás és aggodalom az izraeli demokráciáért

Zsidó szervezetek nyílt levele Jakov Hadas-Handelsman úrhoz, Izrael magyarországi nagykövetéhez.

Nyílt levél Jakov Hadas-Handelsman úrhoz, Izrael magyarországi nagykövetéhez

Szolidaritás és aggodalom az izraeli demokráciáért

Tisztelt Nagykövet Úr!

Izrael Állam valószínűleg a legsúlyosabb belső válságát éli 1948-as létrehozása óta. A demokráciában természetes politikai nézetkülönbségeken túl mély és veszélyes törés jelent meg az izraeli társadalomban.

Zsidó demokratikus értékeinkbe vetett hitünk, és Izrael államalapítóinak nyílt és egyesítő cionizmusának eszménye által vezérelve nem tartjuk elfogadhatónak, hogy bizonyos izraeli vezetők rasszista, homofób, és antidemokratikus kijelentéseket tesznek.

Elítélünk minden, az izraeli társadalmat megosztó fellépést, a felháborító nyelvezetet, a polgárok, férfiak és nők közötti egyenlőség megkérdőjelezését, a progresszív irányzatok megbélyegzését, és a kirekesztésről szóló diskurzusokat. Izrael Államának polgárai nem válhatnak olyan választási szövetségek foglyaivá, amelyek országukat olyan radikalizálódásba taszítják, amely nincs összhangban az állam történelmével, és a judaizmus alapvető értékeivel sem egyeztethető össze.

Mi, Izraellel szolidáris, és a honi közéletben részt vevő magyar zsidók és szervezeteink ezúton is kifejezzük aggodalmunkat az Izraelben jelenleg zajló események miatt.

Izrael barátaiként aggódunk:

  • mivel a visszatérési törvény szabályainak javasolt változtatásai közvetlenül érintenének bennünket,
  • mert demokráciájának bármilyen gyengülése megváltoztatja az Izrael Államról alkotott képet, amelyet mi is védünk,
  • valamint ez közvetlen hatással van a diaszpóra zsidóságára, így különösen a magyarországi zsidóság helyzetére is.

Büszkén köszöntjük az izraeli civil társadalmat, amely a maga sokszínűségében, minden különböző társadalmi, földrajzi és politikai nézőpontja ellenére közösen lép fel annak érdekében, hogy küzdjön az „igazságügyi reform” rendkívül nyugtalanító terve ellen, amely a hatalmi ágak szétválasztásának megkérdőjelezéséhez és gyengüléséhez vezetne, a Legfelsőbb Bíróság jogkörének korlátozásával egyetemben, amely súlyos támadást jelentene az izraeli jogállamiság ellen.

Támogatjuk Isaac Herzog államelnök kezdeményezéseit, aki az észszerűségre szólít fel, és a mértékletességhez, a párbeszédhez és az egységhez való visszatérést kéri.

Felszólítunk mindenkit Izrael Állam hatalmas erejének tiszteletére: a demokráciára!

Aláíró szervezetek nevei ABC-sorrendben:

Arzenu Magyarország

Bét Orim Reform Zsidó Hitközség

Gólem Színház Kht.

Limmud Magyarország Alapítvány

Marom Klub Egyesület

Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség

Mindazon magánszemélyek, akik szeretnék aláírni a nyilatkozatot, az alábbi linken megtehetik azt:

Segítsünk megvédeni az izraeli demokráciát!

Kérjük támogató aláírásodat az alábbi nyílt levélhez, amit már 7 zsidó szervezet aláírt. Miután a világ zsidósága megszólalt az izraeli demokrácia, szabadság, jogállam és pluralizmus érdekében, támogatva az Izraelben 11. hete folyó a demokrácia megvédését szolgáló protest megmozdulásokat, tüntetéseket, politikai, társadalmi kűzdelmet, nagyon ideje volt, hogy a magyar zsidóság is felemelje hangját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp