Szaúd-Arábia blokkolja az izraeli delegáció részvételét az ENSZ-találkozón

A szaúdiak megtagadták az izraeliek belépését az ENSZ Turisztikai Világszervezetének eseményére annak ellenére, hogy a nemzetközi szervezet meghívta őket.

Megtagadták a vízumot az izraeli muzulmánoktól, akik meghívást kaptak egy, az ENSZ által támogatott szaúd-arábiai turisztikai rendezvényre hegyi falujuk tiszteletére – írja a ynetnews.com.

A galileai régióban található Kfar Kama izraeli falu bekerült az ENSZ által az év legjobb falusi turisztikai célpontjaként kiválasztott 32 helyszín közé. A nyerteseket kulturális és természeti értékeik, valamint a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettségük miatt választották ki.

https://www.unwto.org/tourism-villages/en/villages/kfar-kama/

Az Egyesült Nemzetek Turisztikai Világszervezete meghívta izraeli falusiakat és tisztségviselőket, valamint 22 ország képviselőit, hogy vegyenek részt a vasárnap kezdődő kétnapos rendezvényen a szaúdi AlUla faluban. Az izraeliek azonban nem kaptak vízumot a Bloomberg által idézett, az ügyben jártas emberek szerint.

Ez annak ellenére történt így, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete felszólított a tagállamok közötti egyenlő bánásmódra, és annak ellenére, hogy a szaúdiak milliárdokat költöttek arra, hogy az idegenforgalmi ágazat jelentős szereplőjévé váljanak.

A Kfar Kamát az északnyugat-kaukázusi régióból származó cserkesz bevándorlók építették az 1800-as évek végén. A város etnikailag azóta is cserkesz maradt. 3500 lakosának nagy része muszlim, és anyanyelvük a cserkesz. Néhány beduinhoz hasonlóan ők is az izraeli hadseregben szolgálnak.

“Nagy várakozással tekintettünk az eseményre, és elkeserítő, hogy nem tudtunk részt venni” – idézte Zakaria Napso Kfar Kama polgármestert a Walla híroldal.

A turisztikai minisztérium a maga részéről sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a vízumszerzés megkönnyítésére tett erőfeszítések kudarcot vallottak, és hozzátette: „Izrael felszólítja az UNWTO-t és az ENSZ szerveit, hogy őrizzék meg az ENSZ irányelveit, beleértve az egyenlő bánásmódot azáltal, hogy biztosítják az államok részvételét a szervezet munkájában. Ebben az esetben az UNWTO nem teljesítette ezeket a normákat, ami sajnálatos.”

Ez az incidens mindössze két nappal azután történt, hogy Irán és Szaúd-Arábia bejelentette a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását. A két ország 60 napon belül újranyitja nagykövetségét Rijádban és Teheránban – jelentette az iráni média, megjegyezve, hogy a megállapodás a közelmúltbeli kínai találkozón született.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp