Nehéz helyzet: Szaud-Arábia Izrael után Iránnal akarja helyreállítani a kapcsolatait

Izrael és Irán egymás esküdt ellenségei, Szaud-Arábia most viszont mindkét ország felé jelentős lépéseket tett a jobb kapcsolatok kialakítása érdekében.

Csütörtökön a királyság meghatározta, hogy mi az ára annak, hogy normalizálja az Izraellel fenntartott kapcsolatokat. Biztonsági megállapodást akar az Egyesült Államokkal, polgári nukleáris programot és csökkentett korlátozásokat az Egyesült Államok fegyvereladásaira.

Pénteken aztán a szaúdi tisztviselők – Kína közvetítésével – megállapodásra jutottak Iránnal is Pekingben, amely helyreállítja a diplomáciai kapcsolatokat a két ország között. Szaúd-Arábia és Irán regionális riválisok, amelyek befolyásért versengtek a Közel-Keleten, és ellentétes oldalt foglaltak el a hosszan tartó jemeni polgárháborúban.

Szaúd-Arábia 2016-ban megszakította kapcsolatait Iránnal. Most viszont ígéretet tettek arra, hogy két hónapon belül újranyitják a nagykövetségeket egymás országaiban.

A két fejlemény összetett helyzetet teremtett Izrael számára, amelynek miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu nyilvánosan akarta normalizálni a viszonyát Szaúd-Arábiával. Ha teljes körű kapcsolatokat létesítenek Szaúd-Arábiával, az ország felkerülne azon arab államok listájára, amelyek az elmúlt években az Ábrahám-egyezmény keretében normalizációs megállapodást kötöttek Izraellel, írja a jta.org.

A Biden-kormányzat támogatná Izrael és Szaúd-Arábia megállapodását, amely mérföldkő lenne a két ország közötti viszonyban, amely régóta ellenséges volt

Ugyanakkor a két ország közötti megállapodásnak része az, hogy akár közösen is jobban szembeszálljanak Irán ambícióival, beleértve az atomprogramot is. De Szaúd-Arábia nyilvános közeledése Iránhoz bonyolítja ezt a képet. A The New York Times szerint a szaúdi-iráni kapcsolatok helyreállításához hozzátartozik a két ország közötti biztonsági együttműködési paktum újjáélesztése is.

Netanjahu nem kommentálta közvetlenül sem a szaúdiak feléjük tett követeléslistáját, sem a királyság Iránnal helyreállított kapcsolatait. A La Repubblica olasz lapnak adott interjújában Netanjahu azonban azt mondta, hogy az arab államok „látják, hogy közös a stratégiai érdekünk”, és hozzátette, hogy „látják technológiánkat és innovációnkat, és megértik az általuk kínált lehetőségeket az egész régiót.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp