A tinédzser nővérek, akik sorozatgyilkosként irtották a nácikat

A férfiak sosem tudták meg, hogy a női kistáskában a rúzs mellett egy 9 mm-es pisztoly is lapult.

Lényegesen kevesebb női fegyveres ellenállóról tudunk, mint férfiról. Ezért is számítanak különleges kivételnek a holland 14 és 16 éves Oversteegen-nővérek, akik 1943 nyarán találkoztak a lángoló hajú Hannie Schafttal egy ellenálló csoportban.

“Biciklizés közben láttam, ahogy a németek ártatlan embereket pécéznek ki az utcán, falnak támasztják és lelövik őket. Undorodtam tőlük. Mindegy, mi a politikai meggyőződésem, abban a pillanatban csak egy ember vagyok, akit mellbe vág ez a kegyetlenség” – emlékezett vissza Truus Oversteegen az első tapasztalatokra.

Anyjuk egyedül nevelte a két testvért, akik nagyon korán szembesültek a világtörténelmi helyzettel. Nem volt részük szülői cukormázban, már kicsinek is babákat készítettek a spanyol polgárháború gyerekáldozatainak, és otthonuk nem egyszer volt biztonságos hajlék zsidó gyerekek számára. Ellenállásuk szinte törvényszerű volt.

Hannie Schaft, Truus és Freddie Oversteegen

Eleinte illegális újságokat kézbesítettek, vagy hamis papírokat szereztek be a bujkáló zsidóknak. Az idősebb lány, Truus, Hannie-val együtt zsidó gyerekeket szállított biciklin a biztonságos házak valamelyikébe. Majd miután fegyveres gyakorlaton is részt vettek, még komolyabb bevetésekre került sor.

“Ha elfognak, legalább szépen haljak meg” – mondta mindig Hannie bevetéskor, amikor kisminkelte magát. Púder, spirál, rubintvörös, fénylő ajkak és magassarkú – így indultak el a lányok a bárba, ahol kacér mosolyukkal csábították el a németeket, majd sétálni invitálták őket. A katonák mit sem sejtve mentek velük az erdőbe.

Nem tudták, hogy a halálba tartanak, pedig miután a testvérek vagy Hannie elég infót szedett ki a katonákból, megölték őket. Először más ellenállók várták a célpontokat a fák között, később a lányok már maguk likvidálták a nácikat. A férfiak sosem tudták meg, hogy a női kistáskában a rúzs mellett egy 9 mm-es pisztoly is lapult.

Hannie nem élte túl a háborút, a németek elkapták. A nővérek beilleszkedése a civil életbe nem volt zökkenőmentes, írja a she.hu, sokáig tartott, mire megkapták az áhított elismerést tevékenységükért, és bár hosszú életűek voltak, sosem tudtak megszabadulni a világháború traumáitól.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp