Hajléktalanok gondozzák Rákosliget eldugott zsidó temetőjét

Cserébe a volt ravatalozóból kialakított gondnoki szálláson lakhatnak.

A 24.hu közölt riportot azokról hajléktalanokról, akik három éve a régi rákosligeti zsidó temetőben élnek. A lap szerint az ott élő személyek megállapodtak a temetőt fenntartó szervezettel, hogy nyírják a füvet és távol tartják a síroktól vandálokat, cserébe a volt ravatalozóból kialakított gondnoki szálláson lakhatnak. A házban nincs áram és csak az egyik helyiség fűthető.

Sírkövek a rákosligeti zsidó temetőben (Fotó: rakosliget.hu)

A rákosligeti zsidó temető 1909 és 1947 között működött, 76 éve temettek itt utoljára. A kutatók 66 sírt jegyeztek fel. A temető elhanyagoltságán egy ideig a helyi gondnok, majd kerületi aktivisták, önkéntesek és ezzel foglalkozó kutatók segítettek. A kerületi polgári kör egy iskolás csoporttal kerítést épített, a fenntartó szervezet munkatársai kaszáltak, a témát kutató magánszemélyek sírokat fedeztek fel, de a terület alighanem további felderítetlen sírokat rejt, írja a 24.hu.

A Budapest XVII. kerületében lévő zsidó temetőnek nincs közúti megközelítése, semmilyen irányból nem határolja betonút vagy jól járható út. Körülötte parlagon hagyott, megműveletlen földek és egy épülő lakópark találhatók.

A 24.hu riportja megjegyzi, hogy a ravatalozó felújítására nincs sok esély. Évek óta próbálkoznak pályázatokkal, hogy kerületi holokauszt-emlékhelyet hozzanak létre ezen a helyen, de nincs rá pénz.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp