Zsidómentők sírját jelző táblákat helyeztek ki a Farkasréti temetőben feltűnt Szálasi-emlékmű mellé

Az emlékműre felvésett nyilaskereszt kapcsán tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt nyomoz a rendőrség.

Egy hónappal ezelőtt mi is beszámoltunk arról, hogy Szálasi Ferenc feleségének sírjából szélsőségesek emlékhelyet csináltak a nyilas vezérnek a Farkasréti temetőben. A meghosszabbított szárú nyilaskereszttel, „Szálasi Ferenc emlékére” felirattal és a politikus fotójával ellátott sírkő azóta is a helyén áll.

Trükkös nyilaskereszttel csináltak Szálasi-emlékhelyet özvegyének sírjából – Kibic Magazin

„Szálasi Ferenc emlékére” – áll a Farkasréti temetőben lévő sírkövön. Szálasi Ferencné sírja a Farkasréti temető egyik félreeső sarkában található. A sírhely nemrég egy új sírkövet kapott, amelyre az ott nyugvók nevein kívül egy „Szálasi Ferenc emlékére” felirat is felkerült a nyilas vezető, háborús bűnös fotójával és a nyilaskeresztre erősen hasonlító kereszttel együtt, írja a Mérce.

Az rtl.hu most arról számolt be, hogy Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a temető fenntartója, a Budapesti Temetkezési Intézet a sír felett rendelkezési jogot gyakorló személynek elküldte a sírfelirat eltávolítására vonatkozó, a jogszabályi környezetből következő álláspontot tükröző felszólító levelet. Ami szerint a sírkőről el kellene távolítani azon személyek nevét, vagyis Szálasi Ferencét, akik nem abban a sírban vannak eltemetve. Erre 30 nap áll a jogot gyakorló személy rendelkezésére.

Ez a személy nem más, mint Papp Károly Tibor, az újnyilas Magyarelvű Mozgalom vezetője, aki a lapnak tagadta, hogy itt egy Szálasi-emlékműről lenne szó. Szerinte a síremléken lévő, nyilaskeresztre erősen hajazó szimbólum sem nyilaskereszt, mert az a Vas megyei Táplánszentkereszt címerében is szerepel. Papp szerint egyébként

„Szálasi Ferenc a Hungarizmusban olyan örök igazságokat fogalmazott meg, amikkel minden jóakaratú ember egyetért.”

A nyilaskeresztről az rtl.hu a rendőrséget is megkérdezte, amely válasza szerint „az ügyben 2023. február 28-án a BRFK XII. Kerületi Rendőrkapitánysága önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Adatgyűjtés van folyamatban, gyanúsítotti kihallgatás nem történt.”

A 444 eközben arról írt, hogy két „önérzetes magánember” felháborodott azon, hogy a Farkasréti temetőben nyugvó Holokauszt-túlélő felmenőiktől néhány tíz méterre minden különösebb gond nélkül ki lehet tenni egy Szálasi-fotót, egy, a nyilas vezérről megemlékező mondatot és egy nyilaskeresztre kísértetiesen emlékeztető szimbólumot.

Fotó: 444

Ezért kihelyeztek Szálasi feleségének sírja mellé egy kis útjelző táblát, hogy „az eltévedt nem-fasiszták minél gyorsabban elkerülhessenek fontosabb, igazi hősök sírjaihoz”. Az útjelző táblák három, a holokauszt idején zsidókat mentő személy, Karády Katalin, Nemes Nagy Ágnes és Sztehlo Gábor síremléke irányába mutatnak.

Nemes Nagy Ágnes zsidókat mentett a háború alatt a férjével – Kibic Magazin

A költő nemrég, január 3-án lett volna 98 éves. 1997-ban Világ Igaza díjat kapott a Jad Vashemtől. Nemes Nagy Ágnes szülei az Ugocsa megyei Halmi községből vándoroltak Budapestre az I. világháború után, lányuk már itt született 1922. január 3-án. A Baár-Madas Református Leánylíceum tanulója volt, az iskola igazgatója Áprily Lajos költő volt, aki meghatározta költői pályáját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp