Izraeli államfő: katasztrófával fenyeget a kormány igazságügyi törvénycsomagja

Jichák Hercog izraeli államelnök csütörtök esti televíziós beszédében felszólította a kormánykoalíciót, hogy hagyjon fel a jogrendet átalakító, szerinte katasztrófához vezető törvénycsomagjával és kezdjen konszenzusos tárgyalásokat az ellenzékkel.

Az államfő szerint a jelenleg tervezett törvénycsomag aláássa a demokráciát. Felszólított a javaslat azonnali elvetésére és az igazságszolgáltatás rendszerének konszenzusos, a kormánypártok és az ellenzék közötti megállapodásokon alapuló átalakítására.

Jichák Hercog (Fotó: Az izraeli elnök hivatal sajtóosztálya / Wikimedia Commons)

A nemzethez intézett beszédében Hercog kijelentette, hogy a koalíciónak az igazságszolgáltatás gyengítésére irányuló törekvése miatt kialakult nemzeti válság „katasztrófához” vezet.

„Az alkotmánybizottságban jelenleg tárgyalt jogszabálycsomagnak gyorsan el kell tűnnie” – mondta Hercog tőle szokatlanul kemény hangon a minden izraeli tévécsatornán közvetített beszédében.

„Helytelen, elnyomó, aláássa demokratikus alapjainkat. Ezért azonnal fel kell váltani egy másik, konszenzussal kidolgozott tervezettel”

– hangsúlyozta. „Az ország, a koalíció és a kormány vezetőinek azt mondom: azon a ponton vagyunk, ahonnan nincs visszatérés. Ez a fennmaradásunk vagy megszűnésünk pillanata. A megegyezésen alapuló alkotmányozó pillanatot választjuk, amely éveken és nemzedékeken át növekedni és építeni fog bennünket vagy pedig alkotmányos, biztonsági, társadalmi és gazdasági szakadékba süllyedünk” – tette hozzá.

„A legfőbb érték a demokráciánk, a független, erős bírói kar, az emberi jogok megőrzése férfiak és nők számára, a kisebbségek hangsúlyozásával, legfőbb érték a különleges, gazdag izraeli mozaik fennmaradása, az igazságszolgáltatás sokszínűsége, hogy otthona legyen az ország minden állampolgárának, s legfőbb érték a hatalmi ágak közötti egészséges, stabil és tiszta kapcsolat”

– emelte ki Hercog.

A diktatúrával szembeni ellenállás nemzeti napja lesz ma Izraelben – Kibic Magazin

Netanjahu egzisztenciális fenyegetésnek nevezte a tartalékos vadászpilóták szolgálatmegtagadását, a tüntetések szervezői erre azt válaszolták, hogy “a diktatúra jelent egzisztenciális fenyegetést Izrael államra nézve”. A Netanjahu-kormány által tervezett drasztikus igazságszolgáltatási reform elleni tüntetések szervezői újabb nagyszabású kampányra készülnek, írja a nepszava.hu a The Times of Israelre hivatkozva.

Hercog először foglalt állást nyíltan egy politikai tömb ellen, s az izraeli parlament, a Kneszet ellenzéki pártjaihoz hasonlóan ellenezte a kormány törvényjavaslatait.

Az államfő bejelentette, hogy a két szemben álló politikai oldal képviselőivel folytatott megbeszélésein sikerült kialakítania egyezséghez közelítő álláspontokat a  vitatott kérdések többségében. Ezeket a törvényi kereteket kell a Kneszet alkotmányjogi, jogi és igazságügyi bizottsága elé terjeszteni, miután elvetik a kormány jelenlegi javaslatait.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök római tartózkodásán üdvözölte a beszédet, a közös pontok megtalálására irányuló „minden kezdeményezést”, beleértve Hercog javaslatait is.

Harari: Az izraeli kormány elfelejtette, mit jelent zsidónak lenni – Kibic Magazin

Yuval Noah Harari izraeli történész a ma este beköszöntő purim alkalmából tekint vissza arra, hogy mit jelentett a zsidóság számára a kisebbségi lét, és hogyan kapcsolódik mindez a jelenlegi izraeli eseményekhez. Mivel ezen a héten purimot ünnepeljük, ez jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk a zsidó történelemről, és annak kapcsolatáról a jelenlegi izraeli eseményekkel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp