Meghalt Hajim Topol

Izrael legismertebb színésze, a Hegedűs a háztetőn legendás tejesembere 87 éves korában hunyt el.

Hajim Topol szerda este hunyt el tel-avivi otthonában, családja körében. Színészi és énekesi munkája mellett költő és festő is volt. Társadalmi szerepvállalását és érzékenységét jelzi, hogy alapítványt hozott létre és vezetett beteg és fogyatékossággal élő gyerekek és családjaik táboroztatására.

Hajim Topol Tevje szerepében a Hegedűs a háztetőn című filmben

Színpadi és filmes munkásságával elnyerte Izrael legnagyobb elismerését, az Izrael-díjat, emellett a világhírű színészt jelölték Oscar- és Tony-díjra is, és kétszer is megkapta a Golden Globe-díjat.

„Az egyik legkiválóbb, legtehetségesebb izraeli színművész volt, aki számos színpadot meghódított Izraelben és a tengerentúlon, megtöltötte jelenlétével a mozivásznakat, és különösen mélyen a szívünkbe hatolt. Nagyon fog hiányozni”

– búcsúztatta Jichák Hercog államelnök.

Hajim Topol és Roger Moore a Szigorúan bizalmas című James Bond-filmben

„Az Izrael-díjas Hajim Topol a szellem és a kultúra embere volt. Arca és mosolya továbbra is elkíséri az izraeli kultúrát, gazdag nyelvi és zenei öröksége örökre az izraeliség legjobb része marad. Fakadjon áldás emlékéből”

– emlékezett a Twitteren Jair Lapid, az ellenzék vezére.

Legismertebb alakítása a Hegedűs a háztetőn című amerikai musicalben Tevje – Tóbiás, a tejesember szerepe volt, emellett az Efrájim Kishont rendezte Szalah Sabbati című film főszerepe is az izraeli és a zsidó kultúra meghatározó alakjává tette.

Topol 1935 szeptemberében Tel-Aviv Florentin nevű, déli, szegényebb negyedében született. Tehetségét először a katonai színjátszás világában ismerték meg, sorköteles szolgálatát a katonai zenekarban töltötte, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Galiával.

1960-ban a Haifa Színház egyik alapítója volt, majd vezető színésze lett. Első filmszerepét Peter Frey I Like Mike című alkotásában játszotta 1960-ban, majd 1963-ban részt vett Menachem Golan Eldorado című produkciójában.

Izrael másik legendás művészével, Uri Zohárral megalakította a Bacal Jarok – Újhagyma – nevű szórakoztató zenekart és színtársulatot, amelynek számos jelenetét Efrájim Kishont írta, és amellyel a hatvanas évek elején az országot járták.

Hajim Topol és Efrájim Kishont a Szalah Sabbati című film forgatásán (Fotó: Wikimedia Commons)

Ekkor született meg a csetlő-botló új bevándorló, Szalah Sabbati Izraelben különösen ismertté lett karaktere, amelyből Kishonttal 1964-ben rendkívül sikeres játékfilmet formáltak. Ez lett a mai napig az egyik legnépszerűbb és legjövedelmezőbb izraeli film.

Középpontjában egy arab országból bevándorolt zsidó, Szalah Sabbati áll, aki népes családjával egy barakkban él, és nehezen illeszkedik be az izraeli társadalom európai, askenázi zsidók irányította világába. Ez volt az első izraeli film, amelyet Oscar-díjra jelöltek, és két Golden Globe-díjat is elnyert: Topol az év felfedezettje díjat, valamint a legjobb külföldi filmnek járó díjat.

1967-ben Topol Londonba költözött, hogy eljátssza világszerte legismertebb szerepét, Tevjét, a tejesembert a Hegedűs a háztetőn című, a West Enden bemutatott musicalben. Öt évvel később az amerikai Norman Jewison rendezte filmváltozatban is ő alakította Tevjét, és ezért a szerepért is elnyerte 1971-ben a Golden Globe-ot a musical vígjáték kategóriában, és még abban az évben jelölték a legjobb színésznek járó Oscar-díjra is. Tevjét több mint 3500 alkalommal játszotta el színpadon.

Néhány éve Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, amellyel sokáig sikeresen küzdött, továbbra is beszédeket mondott, részt vett alapítványainak munkájában, de később visszavonult a közélettől.

5 érdekesség az idén 50 éves Hegedűs a háztetőnről – Kibic Magazin

50 évvel ezelőtt, 1971. november 3-án mutatták be a Norman Jewison által rendezett Hegedűs a háztetőn című filmet. A Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című regénye alapján 1964-ben New Yorkban bemutatott, majd világszerte nagy sikerrel játszott, azonos című musical filmváltozatát 50 évvel ezelőtt mutatták be először.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp