Ezzel a dallal indul Izrael az idei Eurovíziós Dalfesztiválon

A Noa Kirel izraeli popsztár által előadott Unicorn című dal egy erős, független karakterről szól, aki képes megbirkózni bármivel, amivel szembe kell néznie.

A Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató szerdán bemutatta azt a dalt, amelyet Noa Kirel popsztár fog előadni az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban. A Unicorn (Unikornis) című, háromperces szám angol nyelvű szövegébe néhány héber sort is belecsempésztek a szerzők, írja a Times of Israel.

A dalt Kirel, Doron Medalie – a Netta Barzilai 2018-as Eurovíziós győztes dalának, a Toynak a társszerzője –, Jinon Jahel és Mai Szfadia közösen írták. A 21 éves Kirel elmondta, hogy a dal egy erős, független karakterről szól, aki képes megbirkózni bármivel, amivel szembe kell néznie.

„Egy olyan karaktert választottunk, amely szintén mitológiai, de nagyon erős, és szarvával kifelé áll bárki előtt, aki szembe jön – és én ilyen erős országnak látom hazánkat”

– mondta Noa Kirel. „Az egyszarvúban van valami olyan ártatlan és tiszta, hogy ebben az időszakban olyasmit kellett választanunk, ami csak a mesékben, a fantáziákban létezik” – tette hozzá az izraeli popsztár.

Az énekesnő elmondta, reméli, hogy az ország összefog a dal mögött, ahogy közeledik az Eurovíziós Dalfesztivál. „Ez egy olyan dal, amely mindannyiunkat, az egész országot képviseli, ezért remélem és szeretném, ha mindenki támogatná és érezné a szeretetet és az izgalmat, és hogy mindenki szívét megérinti majd, ahogy az enyémet is megérintette.”

Kirel a tervek szerint május 9-én lép fel az Eurovízió első elődöntőjében, ahol arra törekszik, hogy elegendő szavazatot kapjon a május 13-i döntőbe jutáshoz.

Idén az Egyesült Királyság ad otthont a versenynek, miután Ukrajna megnyerte a 2022-es eseményt, de a háború sújtotta ország nem tudta vállalni, hogy biztonságosan megrendezi a 2023-as versenyt. Az ostromlott kelet-európai országot idén is esélyesnek tartják.

Szerda délután – közvetlenül a dal nyilvánosságra hozatala előtt – Kirel a hatodik helyen állt a gyakran megbízható eurovíziós fogadási esélylatolgatókon. Alig néhány órával a dal megjelenése után a hetedik helyre esett vissza, mivel egyes eurovíziós megfigyelők és elemzők szerint a dalból hiányzott a kohézió.

Noa Kirel

Kirelt, Izrael jelenleg egyik legnépszerűbb énekesnőjét tavaly választotta ki az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató által összeállított belső válogatóbizottság. Ez a lépés változást jelentett az elmúlt nyolc évhez képest, amikor egy sor viszonylag újoncnak számító előadót választottak ki egy valóságshow-verseny keretében, hogy képviselje Izraelt az Eurovízión.

A 2023-as eseményen változás lesz az Eurovíziós szavazás rendszerében, mivel az elődöntőkben a zsűri és a televíziós szavazás kombinációja helyett kizárólag a televíziós szavazatok alapján dől el a verseny, a döntőben azonban továbbra is mindkettőre számítanak. Az Eurovíziós Dalfesztiválon részt nem vevő országok, mint például Magyarország, rajongói most először szavazhatnak majd online, a szavazataikat pedig összesítik, és úgy súlyozzák, mintha egy országból érkeztek volna.

Izrael 1973 óta, amióta részt vesz az Eurovízión, négyszer nyerte meg a dalfesztivált: 1978-ban Izar Cohen A-ba-ni-bi című dalával, 1979-ben a Milk and Honey formáció Hallelujah című dalával, 1998-ban Dana International Diva című dalával, 2018-ban pedig Netta Barzilai Toy című dalával. Tavaly Izrael – amelyet Michael Ben David énekes képviselt – 2014 óta először nem jutott be a döntőbe.

40 éves lett minden idők legsikeresebb izraeli slágere – Kibic Magazin

A Hallelúja 1979-ben a Dzsingisz kánt lenyomva nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált. Azóta több mint 200 verziója készült el, és majdnem még az izraeli himnuszt is veszélybe sodorta. 1979-ben Izrael zsinórban másodszor nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált, ekkor a Gali Atari énekesnő által előadott Hallelúja című dallal szerezte meg az első helyezést.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp