A zsidó fiú, aki a holokauszt miatt nem lett nemzetközi filmcsillag

Berky Harry nevét a legtöbben már rég elfelejtették, pedig a fiú Ruttkai Évához hasonlóan a magyar színjátszás fontos alakja, sőt akár világhírű is lehetett volna – ha nem tör ki a második világháború.

A nyolcévesen Simor Erzsi, Básti Lajos és Csortos Gyula mellett, a Tomi, a megfagyott gyermek (1936) mindig igazat mondó címszereplőjeként filmes karrierjét is elindító fiú 1939-ben az Álomsárkány főszerepét kapta, a Magyar Rádióban pedig a Légy jó mindhalálig Nyilas Misijeként mutatta meg, hogy a rádiójátékok világa sem áll tőle messze.

A színházi és napilapok határtalan rajongása kísért fiút, akiben mindenki a leendő világsztárt látta. Nyolcévesen főszerepet kapott a Tomi, a megfagyott gyermek (1936) című filmben Básti Lajos és Csortos Gyula mellett, majd megkapta az Álomsárkány című film főszerepét 1939-ben.

A hollywoodi filmgyártás egyik atyja, Adolf Zukor is Berky Harry világhírének megalapozásán dolgozott.

A második világháború, illetve a zsidótörvények miatt azonban Berky Harry 1944-ig jórészt csak az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) Művészakciójának színielőadásain léphetett színpadra.

Harry pályájának a német megszállás vetett véget: 1944 nyarán családjával együtt csillagos házba kellett költözniük, ahonnan apjával együtt rövidesen az óbudai téglagyárba vitték őket. Berky Harryt végül a hírhedt harkai táborba került, ahol bélhurutot kapott. A betegekkel együtt Felixdorfba szállították, de talán már a tehervagonban megtett utat sem élte túl.

Édesanyja a háború után – számos holokauszt-túlélővel együtt – a lapokban közzétett hirdetésekkel igyekezett információhoz jutni róla és apjáról, rövidesen azonban ráébredt: sosem fognak hazatérni, írja a 24.hu.

A kis híján nemzetközi filmcsillaggá vált fiú emlékének a Fővárosi Önkormányzat, illetve a Budapesti Zsidó Hitközség 2004-ben állított emléktáblát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp