A diktatúrával szembeni ellenállás nemzeti napja lesz ma Izraelben

Netanjahu egzisztenciális fenyegetésnek nevezte a tartalékos vadászpilóták szolgálatmegtagadását, a tüntetések szervezői erre azt válaszolták, hogy “a diktatúra jelent egzisztenciális fenyegetést Izrael államra nézve”.

A Netanjahu-kormány által tervezett drasztikus igazságszolgáltatási reform elleni tüntetések szervezői újabb nagyszabású kampányra készülnek, írja a nepszava.hu a The Times of Israelre hivatkozva. Bejelentették: csütörtök „a diktatúrával szembeni ellenállás nemzeti napja” lesz.

Az izraeli sajtó által széles körben idézett közleményük szerint meg fogják zavarni a közlekedést is, mint mondták – a szárazföldön, a tengeren és a levegőben egyaránt. Azt tervezik, hogy csütörtökön a Ben Gurion repülőtér körüli utakat is lezárják, megpróbálják megakadályozni Benjamin Netanjahu miniszterelnök olaszországi hivatalos látogatásra induló járatát.

Netanjahu tervezett olaszországi vizitje kapcsán máris előzménytelen dolog történt, az El Al nemzeti légitársaság pilótái és személyzete ugyanis kezdetben megtagadta a miniszterelnök szállítását, tiltakozásul az igazságügyi törvények ellen.

De nem a légitársaság az egyetlen, ahol precedens nélküli tiltakozáshoz folyamodtak. A legnagyobb visszhangot a hadsereg ellenállása váltotta ki, amely szintén követelte a kormány igazságszolgáltatási reformtervének leállítását.

Netanjahu Ben Gvirrel az oldalán reagált a tartalékosok lázadására, Izrael számára egzisztenciális fenyegetésnek nevezve a katonai szolgálat megtagadását. A tiltakozók közleményben azt válaszolták, hogy „Nem fogunk önként szolgálni egy diktatúra alatt.” A tüntetések szervezői is jelezték a miniszterelnök felé, hogy nem a tartalékosok szolgálatmegtagadása, hanem “a diktatúra jelent egzisztenciális fenyegetést Izrael államra nézve”.

Csütörtökön, a diktatúrával szembeni nemzeti ellenállás nemzeti napján a technológiai szektorban dolgozók is csatlakoznak a tüntetőkhöz, országszerte 15 helyszínen tiltakoznak majd.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp