Parkot neveztek Zuglóban a zsidó nőről, aki Magyarország első mérnöknője lett

A nemzetközi nőnap alkalmából egy költőnőről és egy zsidókat mentő szerzetesnőről is közterületet neveztek el a XIV. kerületben.

Nőnapra időzítve három közterületet neveztek el három Zuglóhoz köthető nőről. Egyikük Slachta Margit katolikus szerzetesnő, a Szociális Testvérek Társaságának megalapítója, keresztény feminista politikus, akit Izrael a holokauszt idején végzett zsidómentő tevékenységéért a Világ Igaza kitüntetésben részesített. Az ő nevét viseli mostantól a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet melletti eddig névtelen közterület.

Pécsi Eszter

Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről nevezték el az Erzsébet királyné útja 78. szám alatti eddig névtelen közterületet. Pollák Eszter néven, Kecskeméten egy nehéz anyagi körülmények között élő, hétgyermekes zsidó családban született. Ő volt az egyike az első négy nőnek, akik a Budapesti Műszaki Egyetemen tanultak. 1920. március 8-án pedig az első magyar mérnöknőként szerezte meg építész oklevelét.

Szécsi Margit József Attila-díjas költő, Nagy László költő felesége, alkotótársa. A róla elnevezett tér közel van az Angol utca 18. számú ingatlanhoz, ahol egykor, a férjével közös otthonuk volt, és amely a férjéről elnevezett tér „tükörképe”, írja a zglmedia.hu.

Az utcatáblákat Horváth Csaba polgármester és Pécsi Diána önkormányzati képviselő, a női utcanevek kezdeményezője avatták fel.

135 éve született a zsidókat mentő szerzetesnő, aki Gyarmati Fannit is bújtatta a holokauszt idején – Kibic Magazin

Slachta Margit volt az első magyar női országgyűlési képviselő. A II. világháború idején rendtársaival együtt több száz zsidó életét mentette meg. 135 éve, szeptember 18-án Kassán született Slachta Margit Borbála, a Szociális Testvérek Társaságának alapítója, az országgyűlés első női képviselője, aki a társadalom legnagyobb feszítő erejének a szociális problémákat tartotta, érvelt a nők taníttatása mellett, társadalmi környezettanulmányokat írt, napilapokban publikált.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp