Egy izraeli focistáért őrülnek meg a kis a londoni klub szurkolói

A magyar zsidó felmenőkkel is büszkélkedő Manor Szolomon már a legnagyobb csapatok érdeklődését is felkeltette.

Hétfőn zsinórban az ötödik meccsén szerzett gólt Manor Szolomon, az angol első osztályban, a Premier League-ben szereplő, londoni Fulham izraeli középpályása. „Nem lehet megállítani!” – írta ki csapata a Twitterre a legutóbbi gólja után egy kis izraeli zászlót a szöveg mellé biggyesztve. A szurkolók megőrülnek érte, és már olyan nagyobb klubok érdeklődését is felkeltette, mint a Tottenham, az Arsenal vagy éppen a Barcelona.

A 23 éves izraeli válogatott futballista elmúlt egy éve nem alakult ennyire álomszerűen. Szolomon az ukrán Sahtar Doneck játékosa volt, és éppen kijevi otthonában tartózkodott, amikor az oroszok lerohanták Ukrajnát. A bombázások elől Lengyelország irányába menekült, és 35 órás kálváriát követően sikerült átjutnia a határon. Tavaly nyáron aztán a Sahtar kölcsönbe adta az angol Fulham csapatához, ahol viszont első mérkőzésén súlyos térdsérülést szenvedett, és öt hónapot ki kellett hagynia.

Az év elején azonban felépült, és amikor újra rendszeres játéklehetőséget kapott csapatánál, valóban nem lehetett megállítani. Egymás után négy bajnokin és egy kupameccsen talált be az ellenfél hálójába.

Manor Szolomon Izraelben, Kfar Szaba városban született, családjában askenázi, közelebbről magyar zsidó, valamint szefárd, iraki felmenők is megtalálhatók. Utóbbinak köszönhetően portugál állampolgárságot is kapott. Mindkét szülője testnevelő tanár, így már kiskorától fogva sportolásra nevelték a fiút. Manor a focin kívül kosárlabdázott és atletizált, mindkettőben jól teljesített, de végül a labdarúgást választotta. A helyi csapatnál nevelkedett, majd a Maccabi Petah Tikva igazolta le, itt mutatkozott be a felnőttek között 2016-ban.

Szolomon karrierje tehetségének köszönhetően gyorsan ívelt felfelé, 2018-ban az UEFA az 50 figyelemre méltó fiatal játékos közé sorolta. Egy évre rá az ukrán Sahtar Doneck 6 millió eurót fizetett a játékjogáért. A német Transfermarkt szaklap szerint Szolomon ennek ma már a háromszorosát éri, és ha így folytatja, akkor mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak a csapatnak, amelyik le szeretné nyáron igazolni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp