Neológ és ortodox közös Megila-olvasás a Kazinczy utcai zsinagógában

A Mazsihisz felhívása szerint ezzel a kezdeményezéssel azt szeretnék, ha a magyar ortodoxia tagjai éreznék: nincsenek egyedül a bajban.

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) rabbijai – egyeztetve Zev Paskesszel, a Magyar Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) főtitkárával – felhívást intéznek magyar neológ és ortodox hittestvérekhez, hogy purim reggelén, azaz március 7-én, kedden, reggel 8 órától imádkozzunk közösen és olvassuk fel együtt Eszter tekercsét, a Megilát a Kazinczy utcai ortodox zsinagógában” – olvasható a Mazsihisz honlapján közzétett felhívásban.

A Kazinczy utcai zsinagóga (Fotó: Thaler Tamas / Wikimedia Commons)

„Szeretnénk, ha a magyar ortodoxia tagjai éreznék: nincsenek egyedül a bajban, hiszen Magyarország legnagyobb lélekszámú zsidó felekezete, a neológ Mazsihisz mellettük áll”

– írják.

A felhívás szerint a Mazsihisz több rabbija közösségeikkel együtt ott lesz a Kazinczy utcai zsinagógában.

„Arra kérjük hittestvéreinket, jelenlétükkel támogassák az ortodox közösséget. Fontos pillanata ez a magyar zsidóságnak, hiszen az évszázados múltjára méltán büszke magyar ortodoxia fennmaradása és megmaradása a tét”

– hangsúlyozza a felhívás.

Előzmények itt:

Az ortodoxok eddigi vezetősége szerint jogszerűtlen volt az új vezetők megválasztása – Kibic Magazin

A MAOIH honlapján megjelent nyilatkozat szerint továbbra is Deutsch Róbert az ortodox hitközség elnöke. A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) honlapján jelentett meg nyilatkozatot Deutsch Róbert és Somlai Tamás (Zeév Paskesz), akik ez idáig a hitközség elnökeként, illetve főtitkáraként működtek. A napokban viszont olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a MAOIH közgyűlése leváltotta a fenti vezetőket.

Vallási bíróság tiltása ellenére választottak új vezetést a MAOIH élére – Kibic Magazin

Többen az EMIH és az ortodoxok egyesítésének előkészítését látják a régi vezetőség lecserélésében. „Hitközségünk függetlenségét az utóbbi évek, hónapok során folyamatos, súlyos támadások érték egy nagyobb és nemzetközileg befolyásosabb zsidó szervezet részéről” – olvasható a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben, amelyhez egy jeruzsálemi vallási bíróság (Bét Din) felfüggesztő és tiltó végzését is csatolták.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp