Menekült újszülött kisbaba körülmetélését tartották Balatonőszödön

Eddig több ezer embernek segített leküzdeni a háborús nehézségeket az Ukrajnából menekült zsidók számára létrehozott tábor.

A Rozman családot májusban evakuálták a megszállt ukrajnai Bergyanszk városából, és a balatonőszödi Machne Chabad táborban helyezték el őket. A családnak nemrég kisfia született, akinek a napokban tartották a brit miláját, azaz a körülmetélését. A kisfiút Aviramnak nevezték el.

A brit milát Dr. Jakov Gaissinovitch rabbi, Ukraja főmohele és Köves Slomó rabbi tartotta. Gaissinovitch rabbi maga is menekültként él Magyarországon.

“Ennek a családnak a története szívmelengető emlékeztet arra, hogy bárhonnan is érkezünk vagy milyen kihívásokkal nézünk szembe, mindig találhatunk vigaszt és támaszt közösségeink és a bennünket összekötő hagyományok ölelésében”, áll a Facebook-on olvasható közleményben.

A Rozman család története nem egyedi. Ukrajnából emberek milliói kényszerültek otthonuk elhagyására a háború miatt, gyakran maguk mögött hagyva mindent, amit fontosnak tartottak. A közlemény szerint Aviram és családja számára a brit milah ceremónia a remény és a nehézségekkel szembeni ellenálló képesség szimbóluma volt. A háború és a kitelepítés zűrzavara közepette a szertartás emlékeztetett a zsidó hagyomány tartós erejére és a közösség fontosságára.

A balatonőszödi Machne Chabad menekülttábort az EMIH az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetségével és a magyar kormánnyal szoros együttműködésben hozta létre, és több ezer embernek segített eddig leküzdeni a háborús nehézségeket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp