Lerabolt zsidó temetőt tárnak fel Veszprémben

A Szél utcai izraelita temető közelében több olyan ház is van, amelynek alapzatába sírkövek kerültek.

Feltárások kezdődtek Veszprémben a Szél utcai izraelita temetőben, ahol közel 500 zsidót helyeztek végső nyugalomra, számol be a vehir.hu. A rekonstrukció az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében valósul meg.

 

A Szél utcai zsidó temetőt többször is megrongálták az évek során. A lapnak nyilatkozva Wittmann Zsuzsanna, a Veszprémi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, hogy a környéken több olyan ház is van, amelynek alapjaiba kerültek a sírkövekből és a kerítésből, nem beszélve a rongálásokról, az emlékek meggyalázásáról.

„Az említett nyughelyen 1730 és 1882 között zajlottak temetései szertartások. Rendhagyó módon, mivel a talaj sziklás adottságai nem engedtek a szokásoknak, melyek szerint például a gyermekeket, hölgyeket, férfiakat, vallási vezetőket elkülönítve kell végső nyugalomra helyezni. A feljegyzések szerint körülbelül 450 halottunk pihen a területen, a sírkövekből ugyanakkor mára mindössze 25-28 maradt fenn. Ezekből is többnek csak a darabjai találhatók a fosztogatások, rongálások miatt” – mondta a helyi hitközség elnöke.

A helyzettel a város vezetősége is tisztában volt, ezért a zsidó temetőt emlékhellyé nyilvánította. Néhány évvel ezelőtt a büntetés-végrehajtási intézet közreműködésével egy jóvátételi programban maguk a fogvatartottak tisztították meg a területet, amelyet már akkor is benőtt a gaz.

„Sok család első generációja is ezen a területen nyugszik, ügyvédek, orvosok, kereskedők, rabbik és tanítók. Nagy öröm számunkra, hogy az új projektnek köszönhetően immár mindenki méltó körülmények között nyugodhat majd”

– hangsúlyozta Wittmann Zsuzsanna.

A vehir.hu cikke szerint a temetőben már javában zajlanak a feltárási munkálatok. Az emlékhely a tervek szerint a késő tavaszi, kora nyári időszakban nyitja meg kapuit.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp