Jeruzsálembe költözik az izraeli magyar nagykövetség

A lépéssel Magyarország lesz az első európai uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

Magyarország a jövő hónapban Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét, tudta meg a Times of Israel. Az izraeli lap szerint ez Orbán Viktor magyar kormányfő különleges gesztusa, amelyet kollégája, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek tesz.

Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor (Fotó: MTI)

A két fél az elmúlt napokban jutott megállapodásra az ügyben, a részleteket Eli Cohen és Szijjártó Péter külügyminiszterek közötti intenzív tárgyalások során dolgozták ki, közölték magas rangú izraeli külügyminisztériumi tisztviselők a Times of Israel héber nyelvű testvéroldalával.

A magas rangú izraeli külügyminisztériumi források, amelyek megerősítették a tervezett nagykövetség áthelyezését, a lépést azzal hozták összefüggésbe, hogy Orbán segíteni akar Netanjahunak, diplomáciai sikert biztosítva az izraeli miniszterelnöknek és a kormányának az izraeli igazságügyi rendszer átalakítására vonatkozó vitatott tervei miatti politikai instabilitás közepette.

A Telex a nagykövetség költözésével kapcsolatban megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amely sajtóosztálya az alábbi választ adta a megkeresésükre:

„Az Izraelben működő nagykövetségünk kereskedelmi részlegét már évekkel ezelőtt áthelyeztük Jeruzsálembe. A külgazdasági képviselet megnyitását Szijjártó Péter külügyminiszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök közösen jelentették be. A nagykövetséget érintő változásokról minden esetben tájékoztatást adunk.”

Amióta Donald Trump 2018-ban elsőként Jeruzsálembe költöztette az Egyesült Államok izraeli nagykövetség csak két közép-amerikai ország, Guatemala és Honduras, valamint Koszovó követték a példáját. A közeljövőben Pápua Új-Guinea és a Fidzsi-szigetek is azt tervezi, hogy az izraeli fővárosában fogja megnyitni nagykövetségét.

Magyar külgazdasági képviselet nyílt Jeruzsálemben – Kibic Magazin

Netanjahu szerint évtizedek óta az első komoly európai diplomáciai kezdeményezés Izrael felé, hogy megnyitották Magyarország külgazdasági képviseletét Jeruzsálemben. Ezen kívül megnyílt az izraeli magyar kulturális évad is Tel Avivban, a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulóján. Benjámin Netanjahu szerint rendkívüli jelentőségű az iroda megnyitása, és segíthet abban is, hogy más európai országok attitűdje is változzon Izraellel szemben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp