Netanjahu feleségét rendőrök menekítették ki egy fodrászatból, amelyet tüntetők vettek körül

Szara Netanjahu több órára egy tel-avivi fodrászszalonban rekedt, miután a kormány ellen tüntetők a helyszínre vonultak.

A miniszterelnök felesége szerdán egy tel-avivi fodrászatban rekedt, mert a kormány ellen tüntetők százai gyűltek össze a helyszínen. A rendőrséget is kihívták a tüntetők távoltartására, de Szara Netanjahunak így is órákat kellett várnia a kimenekítésre.

A kormány és az igazságszolgáltatás korlátozására irányuló tervei ellen tiltakozók egész nap Tel-Avivban és az ország más városaiban gyűltek össze és vonultak fel, majd éjszaka több helyen folytatták a tüntetést. Tel-Avivban, ahol a nap folyamán korábban ritka összecsapások voltak a tüntetők és a rendőrség között, a demonstrálók a Kikar HaMedina tér elé siettek, amikor meghallották, hogy Szara Netanjahu egy ottani fodrászatban tartózkodik.

A rendőröket gyorsan bevetették, hogy távol tartsák a tömeget, addig a miniszterelnök felesége a fordászatban rejtőzködött. Végül nagy rendőri erők érkeztek a helyszínre, és sikeresen evakuálták Szara Netanjahut.

Az incidens akkor történt, amikor Benjamin Netanjahu miniszterelnök nyilatkozatot tett a nemzetnek, amelyben a Tel-Avivban a rendőrökkel összecsapó tüntetőket a hét elején egy palesztin városban randalírozó telepesekhez hasonlította.

Szerdán ugyanis az eddigi legnagyobb és leghevesebb tüntetések zajlottak a kormány igazságszolgáltatással kapcsolatos tervei ellen, országszerte nagy létszámú demonstrációkkal. Tel-Avivban az Ajalon autópályát elzárni próbáló tüntetőkkel szemben keményen, többek között vízágyúkkal és könnygázgránátokkal léptek fel a rendőrök, ami az első alkalom, hogy ilyen eszközöket alkalmaztak a tervezett jogszabály elleni tüntetéseken. A hatóságok szerint 11 ember megsérült, és további 50 embert letartóztattak.

A kormányellenes tüntetések napnyugta után folytatódtak, a Tel-Avivban tüntetők a városközponton keresztül vonultak, majd a Kikar Hamedina tér felé vették az irányt, ahol táblákat tartottak és hangos rigmusokat skandáltak a fodrászszalon előtt.

A tüntetéseket támogató ellenzéki vezetőket mindazonáltal meglepte a tüntetők azon döntése, hogy körbevették Szara Netanjahut a fodrászszalonban. Mind Jair Lapid ellenzéki vezető, mind Beni Ganz ellenzéki parlamenti képviselő felszólította a tüntetőket, hogy hagyják elmenni a kormányfő feleségét.

Nem sokkal éjfél előtt a miniszterelnök egy képet tweetelt, amelyen a feleségét ölelgeti, amihez a következő szöveget írta:

„Az anarchiának véget kell vetni – a végén még emberek életébe kerülhet.”

A fodrász, aki Netanjahuval volt az incidens alatt, a 12-es csatorna híradójának elmondta, hogy sokkolták a történtek, de a miniszterelnök felesége megnyugtatta őt.

Jeruzsálemben, ahol szintén nagy tüntetések voltak korábban a nap folyamán, több száz tüntető vonult a miniszterelnöki rezidencia felé. A tüntetőket a rendőrség akadályozta, amikor megpróbálták elbarikádozni az utat. Az összecsapás kisebb dulakodáshoz vezetett a rendőrökkel. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp