Nácik ellen küzdő zsidó partizánnőkről készült színházi előadás

16-20 éves zsidó lányok, akik elég bátrak voltak az életük árán is védeni társaikat és harcolni az elnyomás, elhurcolás ellen. Március 2-án, 19 órakor a budapesti H13 közösségi térben látható a vándorszínházi előadás.

„…Belelapoztam a Nők a gettókban című könyvbe. Ifjú zsidó nőkről szólt, akik a nácik ellen küzdöttek, elsősorban a lengyel gettókon belülről. Soha nem olvastam ehhez hasonló beszámolókat; döbbenetes részleteket tártak fel a harcos nők mindennapi, egyszersmind rendkívüli munkájáról. Fogalmam sem volt, mennyi zsidó nő vett részt az ellenállásban, ahogy arról sem, milyen fontos szerepet játszottak. Ezek az írások nemcsak megleptek, hanem személyesen is felkavartak, fenekestül felfordították azt, ahogyan a saját történetemhez kapcsolódtam…”

Judy Batalion 10 éven keresztül készítette a zsidó Partizánnőkről szóló könyvét, kutatott, interjúzott. Így született meg a több mint 600 oldalas dokumentumregény. A darab alkotói ez alapján gondolkoztak és beszélgettek két hónapon keresztül arról, mit jelentett akkor, és mit jelent ma partizánnőnek lenni, mennyire befolyásol döntéseinkben az, hogy milyen a családi hátterünk.

A darab a Holokauszt időszaka alatt játszódik és 16-20 éves zsidó lányokról szól, akik elég bátrak voltak az életük árán is védeni társaikat és harcolni az elnyomás, elhurcolás ellen. Az előadás szereplői maguk is fiatal lányok. Ők mindamellett, hogy elmesélik a történetet, megmutatják saját harcaikat is.

Az előadásban öt különböző belső helyszínen hallgathatják meg a nézők a történeteket, maguk is részesévé válva ezzel az utazásnak.

Szereplők: Bokor Mìra, Galambos Vera, Kovàcs Zsófia, Nagy Noèmi, Timàr Zoè

Dramaturg: Törley-Havas Sàra

Rendező: Hidvègi Nóra

Jegyvásárlás ezen a linken érhető el.

https://www.facebook.com/events/868735337747841

Az előadás alapjául szolgáló könyv itt érhető el

Partizánnők (Judy Batalion)

“Hiába részesültem zsidó oktatásban, soha nem olvastam ehhez hasonló beszámolókat.”A British Libraryben keresgélve Judy Batalion kezébe akad egy jiddis nyelvű kiadvány, amely gyökerestől megváltoztatja a holokausztról alkotott képét. A lapokon megelevenedő lengyel női ellenállók elfelejtett történetének nyomába ered, futárok, partizánok, harcosok sorsát göngyölíti fel, túlélők és leszármazottak után kutat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp