Izraeliek pénzt adományoznak a palesztin városban zajló zsidó telepesterror áldozatainak

Telepesek százai felgyújtottak egy palesztin várost Ciszjordániában, bosszúból azért a terrortámadásért, amelyben két izraeli fiú meghalt. Az IDF terrorként kezeli a telepesek támadásait.

Mintegy 10 600 izraeli több mint 15 millió forintnak megfelelő pénzösszeget adományozott a ciszjordániai palesztin városban elkövetett zsidó terrortámadások áldozatainak.

Vasárnap több mint 300 telepes rohamozta meg Huwara városát Ciszjordánia északi részén, felgyújtva 75 palesztin otthont. Kilenc palesztin családot kellett evakuálni otthonából, miután felgyújtották őket.

Az online pénzgyűjtő kampányt Yaya Fink, a munkáspárti tag indította el a támadások utáni reggelen, amelyben egy 37 éves palesztin férfi meghalt, és több mint 100-an megsebesültek.

„Mint vallásos ember, mint cionista, mint keresztény, mint ember nem maradhatok csendben, amikor népem választott tisztségviselők támogatásával falvakat éget fel” – mondta Fink.

Fink Zvika Foighel, a Zsidó Hatalom párt képviselőjének megjegyzéseire utalt, aki azt mondta, „jó szemmel nézte” a Huwarában elkövetett terrortámadásokat, írja a The Jewish News.

„Látni akarom, hogy lángokban álljon az a hely. Átvitt értelemben” – mondta Foighel, a Kneszet Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke a támadásokat követő reggelen, ami miatt az ellenzéki vezető Foighel börtönbe zárását kérte terrorra való felbujtás miatt.

A támadások egy palesztin terrortámadásra reagáltak, amelyben két izraeli testvér, a 21 éves Hallel Yaniv és a 19 éves Yagel Yaniv meghalt Huwarában vasárnap. A telepesek bejelentették, hogy még aznap „bosszú” menetre indulnak Huwara felé.

Az IDF egyik tisztviselője szerint a hadsereg terrorizmusként kezeli a telepesek támadásait.

A huwarai terrortámadásokat széles körben elítélték az izraeli törvényhozók és Herzog elnök. Az Egyesült Államok, az EU és az Egyesült Királyság szintén nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte a telepesek tombolását, és Neil Wigan, az Egyesült Királyság izraeli nagykövete felszólította Izraelt, hogy „küzdje le a telepesek erőszakját, és állítsa bíróság elé a felelősöket”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp