Zsidó Nobel-díjasokról és zsidókat mentő apácáról is tervez emlékérmét kibocsátani az MNB

A jegybank célja, hogy az emlékérmék mindannyiunk számára szimbolikus értéket is hordozzanak, példaképeket állítsanak.

Nyilvános konzultációt indított szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikáiról: az érdeklődők levélben, illetve elektronikus úton küldhetik el véleményüket és javaslataikat március 15-ig, írja az MTI.

Oláh György

Az MNB 2024-ben is kiemelkedő eseményekre, évfordulókra, hazai és nemzetközi jelentőségű eredményekre, valamint személyiségekre kívánja felhívni a figyelmet emlékérme-kibocsátási programjával, amellyel hozzá szeretne járulni a méltó megemlékezéshez is – áll az MNB közleményében. A jegybank célja, hogy az emlékérmék amellett, hogy törvényes fizetőeszközként értéket képviselnek, mindannyiunk számára szimbolikus értéket is hordozzanak, példaképeket állítsanak.

A jövő évben a jegybank az ezüst emlékérmék tematikai ajánlásában megtalálhatóak a magyar történelem meghatározó eseményei: gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója, a nyilas rémuralom alatt csaknem száz zsidó életét megmentő Salkaházi Sára apáca születésének 125. és halálának 80. évfordulója, valamint az MNB alapításának 100. évfordulója.

76 éve lőtték a Dunába a hősies zsidómentő nővéreket – Kibic Magazin

1944. december 27-én fegyveres nyilasok körülzárták a Bokréta utcai anyaházat, az ott lakókat és dolgozókat igazoltatták. A razzia közben megérkező Salkaházi Sárát, a ház vezetőjét, és helyettesét Bernovits Vilma hitoktatót négy elfogott személlyel együtt elvitték, és még aznap este a Szabadság híd lábánál meztelenre vetkőztetve a jeges Dunába lőtték.

Különleges alakú ezüst emlékérme-sorozatok is folytatódnak 2024-ben. Ezúttal a legrangosabb tudományos elismeréssel jutalmazott magyar származású tudósok közül Oláh György kémikus és Herskó Ferenc orvos, biokémikus tiszteletére tervezi ovális alakú érme kibocsátását a jegybank.

A két zsidó tudós a Magyar származású Nobel-díjasok sorozat részét fogják képezni, amelyben korábban Szent-Györgyi Albert, Wigner Jenő, Bárány Róbert, Zsigmondy Richárd, Hevesy György, Békésy György, Harsányi János és Kertész Imre is szerepelt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp