Alfonzó valódi születésnapját csak négyévente ünnepelhetnénk?

Fia szerint szökőévben, és valójában nem február 28-án, hanem 29-én született Markos József, vagyis ismertebb nevén Alfonzó. 111 éve született az egyik legnagyobb magyar humorista.

Milliók nevettek a tréfáin, a kollégáit is szerette megviccelni, de ő maga utálta, ha színésztársai megviccelik. Generációk nőttek fel humorán.

Apja Markstein Bertalan baromfikereskedő, anyja Stern Júlia, mindketten zsidó származásúak. Legidősebb fia Markos György szintén humorista lett. Apjáról azt nyilatkozta korábban, hogy valójában február 29-én született 1912-ben, ami szökőév volt, ezért írják hivatalosan mindenhol a február 28-at.

Alfonzó először autószerelő inasként dolgozott, de aztán cirkuszi artistának szegődött 1930-ban. A családja nem támogatta a terveit, de kisebb kitérő után ismét artistaként, majd táncosként dolgozott. Járt Bulgáriában, Olaszországban, Egyiptomban is fellépett, majd Szudánba, Libanonba, Szíriába és Törökországba ment, ahol mulatókban, varietékben lépett fel.

Alfonzó Bagaméri szerepében, mellette Bánhidi László, aki a parkőrt alakította

Eredeti művészneve Joe Stan volt, de Magyarországra visszatérve 1940-ben betiltották az angol nevek használatát, így amikor meghallotta a rádióban a hírt, hogy meghalt XIII. Alfonz spanyol király, akkor hasraütésszerűen ezt a nevet választotta.

1944-ben behívták munkaszolgálatra, de megszökött és bujkált.

A háború után jó ideig Rodolfó partnere lett, végül 1952-ben a Vidám Színpad társulatához csatlakozott, és itt is maradt a nyugdíjazásáig. Ugyanakkor továbbra is sokat lépett fel külföldön, többek közt Totò és Vittorio De Sica mellett, dolgozott Jacques Tati gagmanjeként is.

A hatvanas évektől évente szerepelt mozi- és tévéfilmekben. Egyik legnépszerűbb alakítása a Keménykalap és krumpliorr tévésorozatban

Bagaméri, az elátkozott fagylaltárus. Számait a legapróbb részletekig önmaga dolgozta ki. Sok emlékezetes alakítása közt az egyik Csehov-paródiája, Ványadt bácsi volt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp