Magyar parlamenti baráti társaság támogatja az arab-izraeli kapcsolatok rendezését

Megtartotta első ülését az Izrael és az arab országok közötti kapcsolatok rendezését szolgáló magyar parlamenti baráti társaság hétfőn.

Az Országgyűlés 2022 végén – hasonlóan az amerikai Kongresszushoz és a brit parlamenthez – döntött az izraeli-arab megbékélést, illetve az ezt szolgáló nemzetközi törekvéseket támogató baráti társaság létrehozásáról

A társaság elnöke Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke. Tagjai Zsigmond Barna Pál, a bizottság fideszes alelnöke és Gurmai Zita, a bizottság MSZP-s tagja. A baráti társaság áttekinti az Ábrahám Egyezmények megvalósításának helyzetét és felveszi a kapcsolatot más országok törvényhozásában létrejött hasonló csoportokkal.

Az Országgyűlésben most megalakult baráti társaság tagjai előrelépésnek tartják az Ábrahám Egyezmények aláírását, amely új megközelítést alkalmazott és esélyt teremtett a térség békéjének és biztonságának további erősítésére. Álláspontjuk szerint az együttműködés kiterjesztése Izrael és az arab országok között jelentősen hozzájárulhat a régió hosszútávú stabilitásának növeléséhez. Hangsúlyozzák, hogy Magyarország elkötelezett a folyamat továbbvitele mellett, s ehhez kész minden támogatást megadni az érintett feleknek, akár háromoldalú együttműködések formájában is – olvasható a közleményben.

2020 szeptember 15-én az Egyesült Államok közvetítésével Izrael békemegállapodást kötött az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel az Ábrahám Egyezmények keretében. Ezt a megállapodást néhány hónapon belül további megállapodások követték Marokkóval és Szudánnal

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp