Tiszteletlenség a holokauszt áldozataival szemben olyan személyeket ünnepelni, mint Horthy Miklós

A romániai Elie Wiesel Intézet reagált arra, hogy Horthy-megemlékezést tartottak az erdélyi Kézdivásárhelyen.

Február elején Horthy-megemlékezést tartottak az erdélyi Kézdivásárhelyen. Erre reagált a romániai Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet a Facebook-oldalán. A Horthy előtt tisztelegnek a magyar szélsőségesek című bejegyzésben az intézet a Transtelex beszámolója szerint úgy fogalmazott:

A tisztesség és a holokauszt áldozatainak emléke iránti tisztelet hiánya oda vezet, hogy Romániában ma olyan személyeket ünnepelnek, mint Horthy Miklós.

Észak-Erdély, 1940 (Fotó: Fortepan)

Az Elie Wiesel Intézet arra emlékeztet, hogy Horthy Miklós Magyarország élén töltött hivatali ideje egybeesett a magyar állam területén élő zsidók szisztematikus kizárásával a társadalomból, kényszermunkára küldésükkel és a galíciai haláltáborokba deportálásukkal.

„Akár államfők, akár fasiszta szervezetek vezetői, ideológusok vagy katonák, azok, akik hozzájárultak a huszadik század első felében felerősödő antiszemita hangulathoz, majd tettekhez, nem lehetnek példaképek a társadalmunkban, amely az egyén tiszteletére és az emberi méltóságra alapszik”

– írják a bejegyzésben.

A Transtelex szerint Horthy Miklós halálának 66. évfordulóján az Erdélyi Vitézi Rend szervezett megemlékezést Kézdivásárhelyen, ahol fejet hajtottak a kormányzó domborművével díszített kopjafa előtt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp