Két huszonéves izraeli vesztette életét egy ciszjordániai terrortámadásban

A palesztin merénylő közvetlen közelről lőtt rá az Izraelek járművére.

Két izraeli életét vesztette vasárnap kora délután terrormerényletben Észak-Ciszjordániában, Huvara palesztin városnál. A Náblusztól délre található palesztin falunál ismeretlenek lövést adtak le egy elhaladó palesztin autóból közelről automata fegyverrel egy izraeli rendszámú autóban ülő két huszonéves utasra. Az izraeli hatóságok, illetve a Palesztin Nemzeti Hatóság közigazgatása alá tartozó járművek rendszámtáblája különbözik, színük is más.

Lövések nyomai az izraeliek autójának oldalán (Fotó: Ynet)

A két eszméletlen, életveszélyesen sérült izraelit Petach Tikvára, a Beilinson kórházba szállították helikopterrel, ahol röviddel később belehaltak sebesülésükbe. A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál értesülése szerint mindketten a közeli Har Bracha nevű telepesfalu lakói voltak.

A Ynet arról számolt be, hogy az izraeli biztonságiak körülvették a környező településeket, és megpróbálják kézre keríteni a merénylőket.

Huvara az egyetlen olyan ciszjordániai palesztin város, amelyen rendszeresen keresztül utaznak az izraeliek, hogy a 60-as úton elérjék Ciszjordánia északi részén található településeiket. Ezen a helyen már többször lőttek rá izraeli autókra.

Izrael és a palesztinok vasárnap „sürgősségi csúcstalálkozót” tartanak a jordániai Akabában, hogy megakadályozzák a helyzet további romlását még a ramadán, a muszlim böjti hónap előtt. Idén március utolsó hetében kezdődik a ramadán, amikor a feszültség hagyományosan tovább fokozódik. A vasárnapi merénylet után a telepesek egyik vezetője az izraeli delegáció azonnali visszahívását követelte Akabából.

A megbeszélésen Jordánia, Egyiptom és az Egyesült Államok képviselői is részt vesznek. A katonai rádió beszámolója szerint a tárgyaláson a palesztinok azt kérték, hogy ne legyenek letartóztató razziák a palesztin hatóság területén található palesztin városokban.

A Ynet szerint megvitatják a ciszjordániai feszültségek csillapítását célzó amerikai tervet is, miszerint Izrael nem hoz további egyoldalú intézkedéseket a ciszjordániai telepekről, a palesztin hatóság pedig cserébe nem lép fel Izrael ellen az ENSZ-ben, és a ciszjordániai nyugalomért dolgozik.

Izrael és a palesztinok között az elmúlt év során jelentősen nőtt a feszültség. Tavaly március óta számos halálos palesztin terrortámadás történt, az izraeli hadsereg pedig szinte naponta rajtaütéseket hajt végre Ciszjordániában.

Az elmúlt hetekben a Jeruzsálemben elkövetett palesztin merényletekben tizenegy izraeli meghalt, és többen súlyosan megsérültek. Idén már több mint hatvan palesztint öltek meg, többségüket terrortámadás-kísérletek során vagy összecsapásokban izraeli biztonságiakkal, de több, a harcokban nem részes palesztin civil is életét vesztette a razziák során.

Női izraeli tiszt hatástalanította a jerikói terroristákat – Kibic Magazin

Sokan megkérdőjelezik, hogy érdemes-e nőket integrálni az elit harci egységekbe. Most egy férfiakból és nőkből álló vegyes összetételű zászlóalj női vezetője ismerte fel és hatástalanította a veszélyes terrorosztagot. “Reggel 7 óra volt, amikor tudattam a női harcosokkal: azok a terroristák, akiket négy órával ezelőtt hatástalanítottak, a felelősek az ártatlan civilek elleni támadásokért a ciszjordániai Almog településen, Jerikótól délre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp