Úttörő műtétnek köszönhetően újra járhat az a fiú, aki lebénult egy terrortámadásban

Néhány nap alatt összegyűlt a pénz a közel egymillió dolláros műtétre közösségi adományozásból. Az izraeli fiú álma, hogy csatlakozzon az IDF egyik elit alakulatához.

Benaya Peretz két évvel ezelőtt a ciszjordániai Tapuach Junction egyik buszpályaudvarán állt, amikor egy terrortámadás során hátba lőtték, és megbénult.

Barátja, a 19 éves Yehuda Guetta súlyosan megsebesült a támadásban, majd később belehalt a sérüléseibe.

Benaya is életveszélyes állapotban volt, és az orvosok azt mondták neki, hogy soha többé nem fog tudni járni. “A családom nem adta fel, az energiájuk az enyém lett. Ma napi hat órát vagyok fizikoterápián, és egyre erősebb vagyok. Mindkét kezemet tudom mozgatni, de az ujjaimat és a lábamat még nem. De ez nagy előrelépés ahhoz képest, hogy a támadás után csak a szememet tudtam mozgatni. Fél győzelem, ha bármelyik testrészem újra megmozdul.”

Néhány hónappal ezelőtt Benaya apja megismert egy egyedülálló műtétet, amelynek során elektródákat ültetnek be a hátba, megkönnyítve ezzel az idegvégződésekkel való kapcsolatot. Ez elősegíti, hogy az agyból érkező parancsok elérjék a végtagokat. Maga a műtét azonban 276 000 dollárba kerül, a rehabilitáció pedig elérheti az 500 000 dollárt is, írja a ynetnews.com.

A világon számos kórház kínálja az eljárást, többek között Thaiföldön, ahol amerikai sebészek végzik a műtétet. Benaya és családja a következő 18 hónapot ott tölti.

A szükséges források előteremtése érdekében családja közösségi finanszírozású kampányt indított “Beat the terror” néven. Alig néhány nap alatt már 828 000 dollárt gyűlt össze 15 000 adományozótól. Ez a műtét meg fogja változtatni az életemet” – mondta Benaya.

A fiú álma az volt, hogy bevonuljon az IDF elit Duvdevan egységébe, amihez két évig képezte magát. A pénzadományok nagy része Duvdevan tagjaitól érkezett.

A parancsnokuk nemrég hozta be Benayát a bázisukra. – A nehézségek ellenére kitartunk – mondta a parancsnok. “Te egy igazi hős vagy. Ide tartozol és mi veled vagyunk. Egy év múlva járni fogsz.”

A múlt hónapban Benaya találkozott Shimon Siso ezredessel, aki megígérte, hogyha szeretné, akkor segít neki, hogy felvegyék egy másik elit egységbe, a Magellanba.

“Szeretnénk megköszönni Izrael népének, hogy segítenek a fiamnak talpra állni” – mondta Ofer, Benaya apja. “Minél többen csatlakoznak a kampányunkhoz, annál gyorsabban fog a fiam meggyógyulni. Mindenkire szükségünk van.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp