Ő az első haszid bírónő a New York-i Legfelsőbb Bíróságon és 6 gyermek édesanyja

‘Ruchie’ Freiernek keményen kell zsonglőrködnie a bírói feladatai, a gyerekei és egy kizárólag nőket tömörítő szervezet alapítójaként. A titok szerinte egy nagyon támogató férj és egy támogató anya.

Rachel “Ruchie” Freier volt az első haszid nő, akit a New York-i Legfelsőbb Bíróság bírójává választottak. Ez csak egy a sok dolog közül, amellyel a hatgyerekes anya felülírja a vallásos zsidókkal kapcsolatos előítéleteket. Freier megalapította a B’Derech nevű nonprofit szervezetet is, amely a haszid közösség serdülőinek oktatását segíti. Mentős lett, miután segített megalapítani az Ezras Nashim-et, egy kizárólag nőket tömörítő sürgősségi mentőszolgálatot. Különböző szerepeit az Isten szolgálatának vágya egyesíti, írja a ynetnews.com.

Számos könyv és tévésorozat jelent meg a zsidókról, akik elutasították a haszidizmust. Mi a véleményed a haszidizmus negatív megítéléséről a médiában?

Úgy gondolom, hogy a közösségi médiának köszönhetően a haszidok jobban láthatók, és sok félreértés kezd tisztázódni. Bár sok előnye van az elszigeteltségnek, vannak bizonyos dolgok, amelyeket fontos, hogy ismerjen a külvilág.

Ön az első haszid, aki számos szerepet betölt egyszerre nyilvánosan. Van-e önnel szemben olyan elvárás, hogy az összes haszidot képviselje a közéletben?

Mindig nagyon világossá teszem, hogy csak a magam nevében beszélek. De ha kimondom a saját véleményemet, az sok korábban zárt ajtót nyit meg. Tehát az emberek informális szinten fordulnak hozzám bizalommal, és én szívesen meghallgatom őket. De csak Istennek tartozom a válaszokkal.

Tágítja azt a kört, amit a nők számára elfogadhatónak tartanak a közösségében? És szembesül-e bármiféle kritikával, támadással?

A bírói munkámat nem érte kritika, viszont a női mentőszolgálatot igen. De az embereknek meg kell érteniük, hogy a haszidok nem alkotnak monolit egységet. Nem mindig értünk egyet mindenben. És ez teljesen rendben van.

Hat gyermeke van, unokái, karrierje és jelen van a közéletben. Hogyan tud zsonglőrködni az idejével?

Egy lényeges dolog van, hogy van egy nagyon támogató férjem és egy támogató anyám. Ha nem kapod meg a családod, a szeretteid támogatását, akkor valóban hegymenetben mész előre, így viszont nem. És a másik dolog, hogy sokat imádkozom. Mert csak azzal a szándékkal teszem, amit teszek, hogy megszenteljem Isten nevét. Ez az egyetlen célom. Nem anyagi haszon miatt teszem ezt. Azért teszem, mert úgy érzem, minél jobban megértjük egymást, annál több hidat lehet építeni. Sokféle közösséghez beszélek, és mindig azt mondják, mire befejezem a beszédet, hogy több a közös bennünk, ami összeköt, mint ami elválaszt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp